PNTCD catre Merkel: Integrarea Basarabiei, benefica pentru UE   octombrie 10th, 2010

mediafax.ro

Presedintele PNTCD Radu Sarbu (foto) va inmana o scrisoare, prin intermediul Ambasadei Germaniei la Bucuresti, cancelarului german, Angela Merkel, care va face o vizita in Romania pe 12 octombrie. El arata in scrisoare ca integrarea in Uniunea Europeana a Basarabiei – administrata azi ca “Republica Moldova” – ar fi un pas spre eliminarea consecintelor nerezolvate ale razboiului, informeaza HotNews.ro. Prin aceasta, denuntarea pactului dintre Hitler si Stalin ar depasi stadiul pur declarativ si ar fi transpusa in viata, mai noteaza el.

„PNTCD crede ca integrarea Basarabiei in UE este o problema fundamentala nu numai pentru politica externa a Romaniei, ci ar fi benefica si Uniunii Europene, deoarece ar limpezi si insanatosi situatia politica la frontiera de est a Uniunii si ar potenta relatii cu adevarat viabile intre UE si Federatia Rusa”, se arata in scrisoare semnata de Radu Sarbu. „PNTCD considera ca integrarea ‘Republicii Moldova’ in UE se impune din punct de vedere moral, pentru ca ar face dreptate unui popor care a suferit mult”, in conditiile in care „raptul initial, din anul 1812, a partii de est a Romaniei nu a avut nici un temei istoric, etnic sau juridic, Basarabia fiind locuita aproape integral de romani, care sunt pana astazi majoritatea absoluta”, se mai precizeaza in scrisoare.

De asemenea, taranistii subliniaza ca integrarea Republicii Moldova se impune din punct de vedere politico-strategic pentru UE si pentru toate popoarele din Estul Europei, in contextul in care, in prezent, se observa „incercari de refacere a zonei de influenta rusa in tarile din Estul Europei, forme de amestec in viata lor politica, ceea ce contravine statutelor si intereselor NATO si UE, ingreunand stabilirea unor relatii normale intre Uniunea Europeana si Rusia”.

Scrisori cu continut asemanator vor fi trimise, in zilele care urmeaza, tuturor partidelor crestin-democrate din tarile Uniunii Europene.
(I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii