Aderarea la Schengen, periclitata de Franta si de probleme politice   octombrie 11th, 2010

Foto: jandarmeriaardeleana.ro

Franta isi poate gasi aliati in Consiliul European pentru a amana aderarea Romaniei la Schengen, conform unui studiu al Centrului Roman de Politici Europene, preluat de Newsin. Conform aceluias studiu, aderarea la Spatiul Schengen ar mai putea fi ingreunata si de bulversarile politice din cadrul ministerului Administratiei si Internelor.Conform CRPE, „Franta isi poate gasi aliati in cadrul Consiliului European pentru a incerca amanarea aderarii Romaniai la Schengen, invocand neindeplinirea la timp a tuturor masurilor din Planul de Actiune Schengen sau de indeplinirea la linie a recomandarilor ce au urmat vizitelor de evaluare”. Raportul semnaleaza la capitolul „probleme politice” care ar putea aparea in calea aderarii Romaniei la spatiul Schengen problema neintegrarii sociale a romilor, adusa in discutie de Franta, dar si Mecanismul de Verificare si Cooperare in Justitie”.

„Aderarea unui stat la Schengen este in cele din urma o decizie politica, ce are nevoie de un vot in unanimitate din partea statelor care sunt deja membre. In aceasta ecuatie Parlamentul European are doar un vot consultativ, decizia apartinand Consiliului”, reaminteste CRPE, adaugand ca secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a legat in cateva declaratii publice conditionarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen de „un plan de integrare a romilor”.

Romaniei considera ca nu exista nicio legatura intre cele doua subiecte – procesul de aderare la Schengen este unul exclusiv tehnic, in timp ce problema romilor, prin natura ei, este o problema comuna a mai multor state, fiind astfel o problema europeana. CRPE sustine ca „Romania are dreptate” in sustinerea acestei pozitii, dar avertizeaza ca, in cele din urma votul este politic.

CRPE: Aderarea la Schengen ar mai putea fi periclitata de bulversarile politice din MAI

Demisia ministrului de Interne, Vasile Blaga, si, in general, problemele politice de la nivelul ministerului pot intarzia aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, mai arata studiul CRPE.

„Vasile Blaga, ministru al Administratiei si Internelor pana in septembrie 2011, si-a asumat leadership-ul intregului proces de aderare la Schengen. Blaga a pus constant presiune pe celelalte 12 institutii cu atributii in procesul Schengen”, apreciaza CRPE, adaugand ca noul ministru, Traian Igas, are nevoie de timp pentru a intelege in ce consta aderarea la Schengen, prioritate deja asumata la nivel politic. In contextul actual este posibil ca Bruxelles-ul sa fie mai exigent cu Romania decat in cazul aderarii la UE, in 2007.

Concluzia studiului este ca „Romania si-a facut in cea mai mare parte temele, dar nu de nota zece, mizand pe indulgenta, asa cum a facut-o si in momentul aderarii la Uniunea Europeana”. Atunci, contextul politic a favorizat accederea in UE, astazi contextul politic ne poate fi defavorabil, avertizează CRPE.

CRPE recomanda Romaniei sa isi faca rapid toate temele tehnice care mai pot fi finalizate la timp, pentru ca neimplementarea recomandarilor facute in urma evaluarilor europene, pentru a nu oferi justificare unor eventuale decizii politice de amanare.

De asemenea, Romania trebuie sa asigure fondurile necesare pentru a satisface punctual recomandarile ce urmeaza fiecareia dintre vizitele de monitorizare.

Consiliului UE studiul CRPE îi recomanda ca evaluarea Romaniei sa fie facuta pe baza dezvoltarii capacitatilor tehnice. „Procesul de aderare la Schengen nu trebuie legat de teme adiacente precum Mecanismul de Verificare si Cooperare in domeniul justitiei sau problema integrarii sociale a romilor”, afirma raportul.

Studiul CRPE a fost finantat de Open Society Institute (OSI) Sofia, European Policy Initiative, in cadrul proiectului „Monitorizarea civica a progreselor Bulgariei si Romaniei in vederea aderarii la spatiul Schengen”. (D.M.D.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii