„Afacerea” Ben Barka: Perchezitie la sediul DGSE   octombrie 11th, 2010

amazighworld.org

Un judecator de instructie parizian a ordonat o perchezitie la sediul DGSE (Directia Generala a Securitatii Externe, echivalentul DIE in Romania) ca parte a anchetei asupra disparitiei opozantului marocan Mehdi ben Barka, informeaza Le Figaro.

Aceasta perchezitie efectuata la sediul central situat pe Bulevardul Mortier este prima facuta intr-un loc clasificat „secret de stat” dupa intrarea in vigoare a legii din 29 iulie 2009 privind protejarea secretului militar.

Acest act normativ, despre care multi au spus ca legifereaza zone „unde nu se aplica dreptul legii”, fiind posibile, practic, orice crime care nu pot fi urmarite in justitie, a suscitat vii dezbateri in Franta si s-a terminat prin publicarea unei liste de documente protejate, dar si a cladirilor care le adapostesc.

Insotit de presedintele Comisiei consultative pentru pastrarea secretului militar din interese de stat (CCSDN), judecatorul de instructie Patrick Ramael a efectuat doua anchete care au privit arhivele centrale, sperandu-se gasirea dosarelor legate de disparitia lui Ben Barka.

Comisia consultativa trebuie sa dea un anunt, favorabil sau nevaforabil, asupra declasificarii documentelor din acea epoca. Ultimul cuvant ii revine ministrului Apararii, Herve Morin, dar pana acum nu s-a trecut niciodata peste deciziile comisiei.

Se presupune ca Ben Barka a fost torturat si ucis de agenti ai regimului dictatorial de la Rabat, dar este evident ca nu putea fi prins in capcana fara concursul serviciilor secrete franceze. Corpul sau nu a fost gasit niciodata gasit, iar generalul De Gaulle, presedintele Republicii din acea perioada, a demis mai multi inalti responsabili ai serviciile speciale, pe care i-a acuzat de tradare a intereselor Frantei. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii