Austria: Extrema dreapta creste spectaculos in preferintele vienezilor   octombrie 11th, 2010

cusoon.at

Primarul Vienei, Michael Haupl, aflat la final de mandat, si Partidul Social-Democrat au pierdut majoritatea absoluta pe care o detineau in Consiliul Municipal, in timp ce extrema dreapta a inregistrat o crestere spectaculoasa, informeaza Le Figaro, care citeaza primele rezultate estimative oferite de exit-poll-uri.

Potrivit datelor statistice, confirmate de primele rezultate partiale, Partidul Social-Democrat, care a controlat Primaria Vienei inca din 1919, cu exceptia perioadei naziste (1938-1945), a primit 44,4% din voturi, fata de 49,1%, cat inregistrase la alegerile precedente, din 2005. Pe de alta parte, FPO, partidul extremei drepte a progresat cu 12 procente, de la 14,83%, atat cat reusise in 2005, la 26,9% in prezent, ceea ce reprezinta unul dintre cele mai bune rezultate obtinute de partid in istoria sa la alegerile pentru primaria capitalei austriece.

Pentru social-democrati si pentru cancelarul federal Werner Faymann, care conduce guvernul de mare coalitie, impreuna cu crestin-democratii, model brevetat mai intai in Germania, este o infrangere jenanta, chiar daca sunt siguri ca vor pastra cheile Primariei. Dar pentru asta vor trebui sa ajunga si la nivel local, dupa modelul federal, la un compromis cu crestin-democratii sau cu Verzii, acestia din urma fiind partid de opozitie la nivel national.

Referindu-se la o noua posibila alianta dintre social-democrati si crestin-democrati, observatorii scenei politice locale au definit acest scenariu ca fiind „o coalitie a perdantilor”, avand in vedere scorul dezastruos inregistrat de acestia din urma, un 13,1% care reprezinta cel mai slab rezultat obtinut vreodata de crestin-democrati in batalia pentru Primaria Vienei. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii