Cand copiii iau locul parintilor: Cum ne ingrijim batranii aflati in suferinta octombrie 11th, 2010
Odata cu trecerea timpului, in familie se intampla un fenomen frecvent: copiii devin parinti si invers. Mai ales cand cei batrani sunt loviti de boli, aceasta situatie poate aduce stres si dezechilibru. Foarte important este ca ei nu aiba sentimentul izolarii, sa tina contactul cu prietenii si cu cei la care tin cel mai mult, scrie romanialibera.ro.
Comunitatea si familia au cel mai important rol in viata celor rapusi de boli cronice, spun psihologii. „Este esential ca pe langa suferinzi sa existe companioni de aceeasi varsta si sa fie mentinute vizitele din partea copiilor. Astfel, ei nu vor avea sentimentul izolarii, ci pe cel al unei lumi intregi”, sugereaza psihologul Bogdan Lucaciu de la Federatia Romana de Psihoterapie.
In acelasi timp, daca sarcina ingrijirii unui pacient cu disabilitati cade doar in mana unei singure persoane din familie, va aparea sindromul de epuizare. „Unii se duc si la serviciu, au grija si de varstnici, iar consumul de energie si cel emotional sunt foarte mari. Solutia in astfel de situatii pentru ingrijitor este sa isi respecte mesele, orarul de somn si sa isi impuna niste limite privind timpul acordat pacientului”, sugereaza psihologul Bogdana Bursuc.
Rudele sau asistentii specializati pot fi solicitati pentru ture de noapte sau pentru ingrijiri in timpul zilei. „Este important ca in viata dumneavoastra sa inserati si activitati personale: sa mergeti la cumparaturi in liniste fara sa fiti cu ochii pe ceas, sa va vedeti cu prietenii, sa mergeti la coafor. Daca renuntati la limite si va epuizati, nu veti mai putea avea grija de cei la care tineti”, sugereaza psihologul Bogdana Bursuc.
Servicii de specialitate pentru cei imobilizati la pat
Psihologul Bogdan Lucaciu accentueaza importanta dezvoltarii unor servicii medicale specializate pentru cei imobilizati la pat. „Inversarea rolurilor tine mai mult de societatea traditionala. Cea moderna ar trebui sa dezvolte ingrijiri specializate, cu personal pregatit sa aiba grija de pacientii cu demente, cancer ori de cei care au ramas cu disabilitati in urma unui atac vascular cerebral”, spune psihologul.
Este cunoscut faptul ca oamenii in varsta si suferinzi au tendinta sa creeze tot soiul de probleme si sa devina morocanosi, situatie care poate fi mai bine gestionata de catre un asistent specializat. „Pot face comentarii care sune drept reprosuri. Ii pot acuza pe cei din familie ca nu fac bine lucrurile, ii pot blama. Un asistent specializat nu va fi atent la continutul mesajelor, va raspunde neutru, nu va intra in alegatii si va sti cum sa manuiasca situatia. In schimb, cei din familie sunt hipersensibilizati in situatii de acest tip”, afirma psihologul.
A.C.