Clinicile si IT-ul, marii castigatori din Caritasul pietei imobiliare   octombrie 11th, 2010

Clinicile si companiile de IT profita din plin de pe urma declinului pietei imobiliare. Scaderea chiriilor a dus la extinderea companiilor care activeaza pe aceste segmente. Piata imobiliara s-a schimbat radical in ultimii doi ani, multe proiecte mari sunt acum abandonate, iar chiriile s-au redus simtitor, factor care ii determina pe multi antreprenori sa-si rezerve bani pentru relocarea activitatii.

Cei care au investit in proiecte imobiliare in 2007-2008, cand preturile terenurilor si locuintelor au atins maximele, sunt marii perdanti de pe urma declinului pietei de real-estate. George Harpa, managing partner al diviziei comerciale din cadrul firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, a declarat, citat de Ziarul Financiar, ca evolutia pietei de profil a fost asemenea unui joc de tip Caritas, in care primii investitori au obtinut castiguri considerabile, in timp ce utlimii au pierdut tot.

Nici bancherii nu au scapat de mirajul boom-ului din real-estate, intrucat s-au inghesuit sa finanteze proiecte cat mai mari, dintre care multe sunt acum abandonate. Criza economica i-a prins pe multi “investitori tarzii” cu terenuri sau apartamente, a caror valoare se diminua continuu. Unele spatii de birouri noi pot fi inchiriate acum si la valori de 8-10 euro/metrul patrat. Astfel, firme din industrii precum farma sau IT profita de situatie si isi extind activitatea. Harpa a explicat ca acum companiile au inteles ce inseamna criza, si-au structurat cheltuielile, stiu cati bani au pentru relocare, dar si proprietarii stiu ca pentru a gasi clienti trebuie sa taie din chirii.

A.B.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii