UPDATE Dezastru ecologic in Ungaria: Unda de poluare ajunge luni in Romania – VIDEO   octombrie 11th, 2010

Foto: ancheteonline.ro

21:00 Apa Dunarii poate fi folosita fara restrictii de catre populatie, iar toti indicatorii de metale grele sunt in limite normale, nivelele admise nefiind depasite nici in zona Belgradului, au aratat specialistii in cadrul Comitetului pentru Situatii de Urgenta intrunit, luni, la Ministerul Mediului.

13.00. Romania va fi ferma fata de poluarea din Ungaria. Fiecare trebuie sa raspunda pentru fapta sa. Acest lucru cade in primul rand in sarcina autoritatilor ungare. Sper ca acea companie vinovata nu va disparea cum a disparut compania de la Baia Mare, in urma cu zece ani, care nu a platit niciun ban pentru catastrofa de acolo”, a declarat ministrul mediului, Laszlo Borbely, in cadul unei conferinte de luni. Ministrul a adaugat totodata ca pe 14 octombrie, pe agenda Consiliului pentru Mediu, care va avea loc la Luxemburg, a fost trecuta si catastrofa din Ungaria. Borbely a precizat ca va cere Uniunii Europene sa includa alumina pe lista substatelor si totodata sa implementeze un sistem de interventie la nivelul UE pentru astfel de situatii. „Ne-am dat seama ca nu este pus la punct un sistem la nivelul UE, daca apare un astfel de caz”, a subliniat ministrul mediului.

11.00 Autoritatile romane sunt pregatite sa ia primele masuri in caz ca valul toxic va atinge praguri periculoase in Dunare. In consecinta, alimentarea cu apa in Mehedinti si Caras-Severin ar putea fi sistata, anunta antena3.ro.

08.40 Aproape 6.000 de persoane care locuiesc in localitatile Kolontar si Devecser asteapta sa fie evacuate din clipa in clipa, din cauza pericolului iminent al unei noi scurgeri de reziduuri. Mai grav este ca pana si autoritatile recunosc faptul ca nu mai au ce sa faca pentru a impiedica revarsarea toxica!

Noroiul toxic rezultat in urma catastrofei de saptamana trecuta la o fabrica de aluminiu din vestul Ungariei va ajunge luni in apele romanesti ale Dunarii. Intrarea de la Bazias a fluviului in Romania este monitorizata in permanenta de echipe de biologi si chimisti, noteaza Adevarul.

„Nu stim cand. Poate sa fie dimineata sau dupa-amiaza in functie de cum evolueaza debitul apei. Important este ca, de o saptamana, nu s-a schimbat nimic in perimetrul Dunarii si dupa parerea mea nici nu se va schimba”, a declarat David Csaba, directorul general la Administratia „Apele Romane”.

Specialistii sunt cu ochii in permanenta pe unda de poluare, iar din patru in patru ore analizeaza indicatorii fizico-chimici generali si la metalele grele din zona Bazias. Ultimele rezultate, de ieri, ale apei Dunarii romanesti aratau un PH de 7.9, cifra care se incadreaza in limitele normale.

„Ne putem astepta la un nou dezastru”

Autoritatile ungare sunt neputincioase in fata celei de-a doua deversari toxice care ameninta tinuturile Kolontar si Devecser. „O a doua scurgere de mal toxic nu poate fi prevenita. Ea va avea loc. Digul a inceput sa crape in numeroase locuri. Ne putem astepta la un nou dezastru. Important e sa salvam oamenii si comunitatea. Natura o ingrijim pe urma”, a spus Zoltan Illies, secretar de stat al Mediului. Specialistii unguri se asteapta ca 800.000 de metri cubi de mal rosu toxic sa ajunga afara din lac in momentul prabusirii digului.

Oamenii din Kolontar si Devecser traiesc cu sufletul la gura, dupa ce au aflat de pericolul unor noi scurgeri de substante toxice din rezervorul uzinei de alumina din Ajka. Peste 800 de persoane din Kolontar au fost deja evacuate in noaptea de vineri, pentru ca bazinul cu reziduuri toxice risca sa cedeze din nou.

Bilantul accidentului ecologic a ajuns la sapte morti si peste 120 de raniti, pana in acest moment. Ultimele doua cadavre au fost gasite vineri intr-o zona acoperita de noroi rosu in orasul Devecser.

Vezi AICI VIDEO.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

octombrie 11th, 2010 at 14:53
Sorin ROSCA STANESCU » Blog Archive » Apa poate fi sistata in Mehedinti si Caras-Severin, daca nivelul de poluare al Dunarii creste – VIDEO spune:

[…] Citeste si Unda de poluare ajunge luni in Romania […]