Document secret NATO: Armele nucleare raman pe teritoriul german   octombrie 11th, 2010

Foto:defpro.com

Germania ar putea gazdui in continuare arme nucleare, in pofida eforturilor ministrului german de Externe, Guido Westerwelle, de a le inlatura de pe teritoriul tarii, relateaza Der Spiegel online, care a intrat in posesia unui document secret al NATO.

La inceputul mandatului sau, in 2009, seful diplomatiei germane a numit armele nucleare „o relicva a Razboiului Rece”, apreciind ca „ele nu mai au nici o ratiune militara”. Din acest motiv, a facut tot posibilul pentru a scapa de armele nucleare si a reusit chiar sa ajunga la un acord in cadrul coalitiei de guvernamant intre formatiunea sa, liberala, si conservatorii Angelei Merkel, scrie Der Spiegel.

Publicatia germana aminteste ca, in aceasta saptamana, ministrii de Externe din cadrul NATO se vor intalni pentru a pregati summitul Aliantei, in noiembrie, la Lisabona. Intr-un proiect secret, obtinut de Der Spiegel, al noului Concept Strategic al NATO – in prezent in curs de realizare -, rachetele nucleare stationate in Germania nu sunt mentionate. In plus, documentul sustine ca strategia nucleara a NATO trebuie sa ia in calcul diferentele dintre arsenalul Aliantei si arsenalul de rachete nucleare cu raza scurta de actiune pe care le detine Rusia.

Conform Der Spiegel, NATO are in prezent 200 de arme nucleare cu raza scurta de actiune stationate in Europa, dintre care se estimeaza ca 20 se afla in Germania. Exista suficiente motive sa se creada ca Rusia are mult mai multe arme de acest gen. Intr-un interviu acordat publicatiei germane la inceputul acestui an, fostul secretar general al NATO, George Robertson, a afirmat ca Rusia ar detine 5.400 de astfel de arme. In acest context, Robertson a apreciat ca intentia ministrului Guido Westerwelle de a inlatura toate armele atomice de pe teritoriul german este „pur si simplu periculoasa”.(L.P.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii