Efectele stilului de viata haotic: Copii cu boli de adulti   octombrie 11th, 2010

Foto: renasterea.ro

Specialistii sustin ca stilul de viata precar al actualei generatii de copii va avea consecinte dezastruoase, care se vor resimti in speranta de viata a acestora. Mai mult, obezitatea – aceasta epidemie globala, dupa cum o numeste chiar Organizatia Mondiala a Sanatatii – este responsabila pentru aparitia unor boli care erau asociate pana acum doar adultilor, scrie evz.ro.

Bolile de care sufereau exclusiv adultii sunt declansate acum de obezitate si la copii. Este vorba de afectiuni cronice ca diabetul de tip II, hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare, unele tipuri de cancer, probleme respiratorii (apneea in somn) si articulare (artroza genunchiului). Acestora li se adauga problemele psihologice si de identitate, sindromul dismorfiei corporale (copiii se percep ori prea slabi, ori prea grasi), precum si tulburarile de alimentatie (anorexie, bulimie).

„Epidemia de obezitate a fost recunoscuta oficial de catre OMS inca de la sfarsitul deceniului trecut. Exista la nivel mondial peste 300 de milioane de obezi, dintre care 2% copii. Nicio tara nu este imuna. In SUA, desi din 2003 rata obezitatii a stagnat, epidemia de obezitate la copii a continuat spectaculos. Adultii obezi sunt un pericol pentru propriii copii, care au 40% risc de a deveni si ei obezi si chiar 80% daca ambii parinti sunt supraponderali”, avertizeaza prof. dr. Nicolae Hancu, Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Bogatii si saracii, in aceeasi oala

„Oamenii instariti au o minima cultura nutritionala, consuma alimente scumpe, procesate, mezeluri, sunca, carne rosie grasa, paneuri, pateuri fine de ficat, produse fine de brutarie, patiserie-cofetarie, fast-fooduri, branzeturi, bauturi tari rafinate, dar cu sulfati, in general gastronomie fina si mai putine fructe si legume crude, mancaruri simple din leguminoase si cereale integrale”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie.

De partea cealalta, saracia ii determina pe oameni sa aleaga alimente semipreparate, ieftine, dar fara valoare nutritiva.

Date oficiale despre epidemia de obezitate din randul copiilor romani nu exista, insa specialistii sustin ca situatia de la noi poate fi comparata cu cea din America, daca luam in considerare schimbarile dramatice din ultimii 20 de ani.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii