Grecia: Exercitii militare comune eleno-israeliene   octombrie 11th, 2010

uidworld.com

Fortele aeriene ale Greciei si Israelului au inceput exercitii militare comune sub numele de cod Minos 2010, pregatire care va dura patru zile si care se va desfasura in spatiul aerian al insulei Creta si in vestul Peninsulei Peloponez, informeaza site-ul debka, specializat in informatii cu caracter militar.

Cele doua zone unde vor fi desfasurate elicoptere de asalt Apache si Black Hawk UH-60, cate opt aparate de fiecare parte, sunt caracterizate prin portiuni lungi de coasta si piscuri ascutite care ajung pana la 2400 de metri, iar asa-zisa zona de survol este toata suprafata care acopera Marile Ionica si Mediterana.

La sfarsitul saptamanii trecute, aparatele de zbor ale statului evreu au zburat direct de la bazele din Israel pana la unitatile militare grecesti care formeaza complexul Suda de pe insula Creta, fara escala, fiind aprovizionate din zbor de avioane israeliene, totul fiind parte a exercitiului.

Minos 2010 reprezinta reluarea manevrelor comune efectuate de aviatiile din cele doua tari in luna mai, cand au fost intrerupte de Grecia dupa incidentul intervenit in legatura cu vasul turcesc Mavi Marmara, luat cu asalt de marina statului evreu in timp ce incerca sa sparga blocada impusa Fasiei Gaza.

Elicopterele exerseaza tactici care imita desanturi de amploare venite spre uscat dinspre mare, atacuri conjugate asupra unor zone insulare mici ca suprafete, precum si fortarea debarcarii de trupe de comando in golfuri putin adanci.
Zona in care se desfasoara manevrele militare seamana cu peisajul pe care-l ofera malurile Golfului Persic, incluzand aici si zona costiera a stramtorii Hormuz, strategica pentru Iran, aparata de trupe de elita ale Gardienilor Revolutiei.

Cooperarea strategica dintre cele doua tari a crescut considerabil in ultimii doi ani, in special dupa racirea brusca a relatiilor turco-israeliene. In aprilie 2008, 110 avioane de vanatoare israeliene de toate tipurile, existente in dotarea Tsahal, au parcurs acelasi traseu dinspre Ierusalim catre insula Creta. Respectivele manevre au fost considerate de catre expertii occidentali ca un exercitiu de transport de bombe de mare tonaj spre si dinspre Iran. Exercitiul ar fi simulat, de fapt, un bombardament strategic al facilitatilor nucleare ale iranienilor. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii