La Repubblica: Sute de mii de copii romani au fost abandonati de parintii plecati in strainatate   octombrie 11th, 2010

O treime din copiii abandonati sunt depresivi (foto: calificativ.ro)

Lipsurile materiale ii determina pe tot mai multi romani sa-si faca bagajele si sa plece peste granite in cautarea unui trai mai bun. Chiar daca le pot oferi familiilor conditii financiare mult mai bune, copiii lasati in urma sunt expusi violentelor si abuzurilor, iar dramele emotionale si psihologice sapa adanc in personalitatea micutilor.

In jur de 350.000 de copii din Romania sunt lasati in grija rudelor sau chiar singuri, abandonul avand puternice efecte negative asupra lor, lucru ce-i indeamna pe unii dintre ei la sinucidere, noteaza ziarul italian Repubblica, informeaza Mediafax.

Trei milioane de oameni au plecat din Romania in decursul ultimilor ani pentru a lucra in tari occidentale. Conform aceleiasi surse, in 2010 numarul romanilor din Italia a depasit un million, fata de 8.000 cat erau in anii ‘90.

„Acesti oameni au lasat acasa 350.000 de copii, ramasi fara unul dintre parinti sau chiar fara amandoi. Jumatate dintre acesti copii au mai putin de zece ani. 16% dintre ei au petrecut mai mult de un an fara parinti, iar trei la suta, peste patru ani” , mai noteaza publicatia italiana.

Pe langa daunele emotionale si psihologice pe care copiii le-au suferit in urma plecarii parintilor, unii dintre ei raman fara tutori legali si sunt expusi violentelor si abuzurilor, cat timp sunt lasati in grija bunicilor, altor rude sau chiar a vecinilor. Numarul cel mai mare de copii abandonati este in judete din Moldova, in zonele cele mai sarace din tara noastra. Doar sapte la suta din parintii care pleaca in strainatate declara parasirea teritoriului Romaniei, desi legea obliga parintii sa  declare plecarea lor in strainatate.

O treime din copiii abandonati sunt depresivi, conform statisticilor UNICEF, cazurile de sinucidere crescand de la un an la altul in randul micutilor parasiti.

A.P.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii