Lavinia Sandru cere masuri pentru diminuarea efectelor dezastrului din Ungaria   octombrie 11th, 2010

Foto: stirileprotv.ro

Presedintele PIN si coordonator al Fundatiei Ecologica, Lavinia Sandru, solicita Guvernului sa trateze cu responsabilitate problemele de mediu cauzate de catastrofa ecologica din Ungaria, relateaza ziare.com.Lavinia Sandu le cere premierului Emil Boc si ministrului Mediului, Laszlo Borbely, sa ia toate masurile pentru diminuarea efectelor pe care namolul toxic, provenit de la uzina de alumina din Ungaria, le-ar putea avea asupra Romaniei, conform unui comunicat de presa. Sandru cere, de asemenea, autoritatilor sa previna astfel de accidente care ar putea avea loc in Romania.

„Pentru realizarea obiectivelor solicitate, Guvernul trebuie sa realizeze de urgenta si sa faca publica evaluarea daunelor provocate de accidentul ecologic din Ungaria pe teritoriul Romaniei. De asemenea, Guvernul are datoria sa identifice in cel mai scurt timp vulnerabilitatile similare existente in Romania si sa acceseze fondurile europene disponibile pentru prevenirea dezastrelor ecologice in tara noastra”, afirma Lavinia Sandru in comunicatul de presa.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat duminica, la Realitatea TV, ca nu exista pericol ca Dunarea sa fie poluata in Romania de valul de namol toxic provenit din Ungaria, adaugand insa ca autoritatile romane se vor mentine in alerta si nu vor minimaliza catastrofa ecologica.

„Nu exista pericol de contaminare. Viitura poluanta s-a diluat in Dunare si, conform calculelor facute de specialisti, la intrarea ei in Romania, apa va avea un nivel al ph-ului in limite normale. Oricum, toate autoritatile sunt pregatite, prelevam probe de apa din Dunare din patru în patru ore”, a declarat Borbely.

Conform unei analize a Agentiei de Protectie a Mediului din Austria, namolul toxic contine arsenic si mercur in cantitati de 25 de ori mai mari decat cele normale.  (D.M.D.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii