Lenin, Stalin si muzica, temele unei expozitii pariziene   octombrie 11th, 2010

Igor Stravinsky 1882-1971

Aproape 400 de exponate, de la partituri la afise propagandistice, vor fi prezentate incepand de maine la Paris, in cadrul expozitiei “Lenin, Stalin si muzica”, ce isi propune sa exploreze toate aspectele vietii muzicale si culturale ale epocii sovietice, scrie france24.fr, preluand AFP.

Expozitia, dominata de culoarea rosie, se deschide cu perioada zbuciumata care a urmat revolutiei bolsevice. Pentru mediul artistic, aceasta perioada a fost una de tranzitie catre noi traiectorii artistice, urmarite de ochiul atent al lui Lenin.

In acesti ani va avea loc o scindare intre artistii care hotarasc sa paraseasca Rusia, asemenea lui Igor Stravinsky sau Serghei Rachmaninov, si cei care decid sa ramana, sedusi de utopia socialista. Incetul cu incetul insa, intre reprezentantii avangardei artistice si aparatorii dogmei proletare, care pun muzica in slujba propagandei, vor aparea conflicte tot mai puternice. In preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial, artistii sunt chemati sa se implice activ in starnirea patriotismului si entuziasmului populatiei.

In anii ce vor urma, elita culturala a Rusiei se imputineaza vizibil, sub amenintarea constanta si terifianta a gulagului.

Expozitia, care va fi deschisa publicului in perioada 12 octombrie-16 ianuarie, se inscrie in manifestarile desfasurate in cadrul anului prieteniei franco-ruse si va fi insotita de concerte, dezbateri si proiectii cinematografice.

A.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii