Liban: Vizita presedintelui iranian a pus pe jar Administratia SUA   octombrie 11th, 2010

publicmedia.ro

Statele Unite le-au cerut cetatenilor americani din Liban sa dea dovada de vigilenta maxima pe toata durata vizitei in acest stat a presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, informeaza Le Figaro.

Ambasada americana de la Beirut „reaminteste cetatenilor SUA ca orice manifestatie, fie ea chiar pasnica in aparenta, poate deveni violenta si sa degenereze brusc, fara nici un avertisment prealabil”, se poate citi in comunicatul reprezentantei diplomatice. Mai exact, se cere cetatenilor americani rezidenti in „tara cedrilor” sa urmareasca evenimentele cu atentie, sa urmareasca stirile si sa ia in calcul propria securitate daca decid, totusi, sa se amestece printre participantii la punctele de intalnire populare, se mai arata in text.

Seful statului iranian incepe miercuri o vizita de doua zile in Liban, prima in aceasta tara de la inceperea mandatului prezidential, in 2005. Conform programului convenit cu gazdele, Ahmadinejad se va deplasa in sud, catre frontiera israeliana. De altfel, regiunea aflata la granita cu statul evreu este considerata a fi bastionul Hezbollah, miscare siita integrista si propalestiniana impotriva careia Israelul a lansat o vasta operatiune militara in 2006.

Statele Unite, care banuiesc ca sub masca folosirii energiei atomice in scopuri civile se ascunde dorinta Iranului de a se dota cu bomba atomica si-au exprimat profunda preocupare in ceea ce priveste aspectele vizitei, in timp ce Israelul a calificat-o ca „ingrijoratoare”. Libanul este „sfasiat” de luptele politice interne dintre oamenii premierului Hariri, sustinut de Washington si de Riad, si cei ai Hezbollah-ului, motivul disputei fiind tribunalul ONU care ancheteaza uciderea tatalui actualului premier intr-un atentat petrecut in Beirut acum cinci ani.

Mais precis, echipa lui Hariri sustine Tribunalul, in timp ce partidul siit il considera „politizat” si aflat in solda Israelului. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii