Locuitorii Moscovei vor disparitia “celei mai urate statui din lume”   octombrie 11th, 2010

Foto: foreignpolicy.com

“Monstrul din Moscova”, statuia de 98 de metri din centrul Capitalei Rusiei care il infatiseaza pe tarul Petru cel Mare, detestata de majoritatea locuitorilor orasului, ar putea fi indepartata odata cu schimbarea primarului moscovit, scrie france24.com.

Statuia colosala a fost realizata in 1997 de sculptorul rus Zurab Tseretelli, fiind comandata special de fostul primar al Moscovei, Yuri Luzhkov, un prieten apropiat al artistului.

Multi localnici, dar si turistii, sunt de parere ca lucrarea nu este decat o versiune usor modificata a unei sculpturi care il infatiseaza pe Cristofor Columb, pe care Tseretelli a realizat-o in 1991 cu ocazia aniversarii a 500 de ani de la descoperirea Americii.

Piesa originala a fost insa refuzata de toate orasele americane in care artistul a incercat s-o vanda, incluzand New York, Baltimore si Miami.

In 2008, site-ul “Virtual Tourist” a selectat statuia ca fiind una dintre cele mai urate 10 constructii din lume, iar numeroase sondaje au aratat ca “Monstrul din Moscova” este cel mai detestat monument din Capitala rusa.

Un grup extremist a incercat chiar sa arunce in aer sculptura, insa fara succes. Aceasta a fost sub protectia lui Yuri Luzhkov cat timp acesta s-a aflat la conducerea Primariei Moscovei, insa odata cu concediera lui de catre Kremlin, au inceput sa circule zvonuri privind o posibila disparitie a acesteia din centrul orasului.

Cateva orase rusesti care au putine atractii turistice sau care nu au deloc, ca Petrozavodsk, Voronezh, Oriol sau Ivanovo, si-au exprimat deja interesul fata de hulita statuie.

Campanie de strangere de fonduri pentru indepartarea “Monstrului din Moscova”

Costurile estimate pentru indepartarea statuii de pe locul pe care il ocupa in prezent se ridica la un milion de ruble, echivalentul a 24 de milioane de euro.

Directorul Centrului National al Rusiei pentru Arta Contemporana, Marat Guelman, a initiat o campanie de strangere de fonduri pentru indepartarea statuii si este de parere ca multi moscoviti vor fi mai mult decat incantati sa contribuie in acest scop.

“Cred ca planul va putea fi indeplinit. Sunt multi care considera ca este un lucru care trebuie facut – arhitecti, istorici, experti in mostenire culturala, artisti, dar mai ales publicul larg”, explica Guelman.

Chiar si primarul interimar actual, Vladimir Resin, a declarat ca nu se opune indepartarii statuii din centrul orasului.

Potrivit lui Guelman, se exagereaza cu suma necesara acestei actiuni, iar strangerea banilor nu va fi o problema din moment ce sunt atat de multi cei care nu-si doresc statuia in Moscova.

C.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii