Majorare de pana la 20% la creditele de consum   octombrie 11th, 2010

Criza economica nu a redus creditele. La nivel local, creditele populatiei s-au scumpit in ultimele luni. Astfel, cu o dobanda anuala efectiva in crestere de pana la 19,3% pe an, dobanzile la creditele de consum in lei sunt mai mari chiar si decat inainte de recesiune.

Nici creditele ipotecare in euro nu au scapat de majorari. Acestea au inregistrat in ultima perioada un avans de pana la doua puncte procentuale. Potrivit datelor BNR, citate de Ziarul Financiar, dobanda anuala efectiva pentru aceste imprumuturi a crescut de la 5,6% la 7,4% pe an.

Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance, a explicat ca majorarea unor comisioane a generat cresterea costului efectiv al creditelor. Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50/2010 (OUG 50/2010) a avut un impact semnificativ asupra evolutiei creditelor. Pentru a-si recupera banii cheltuiti cu implementarea ordonantei privind creditele pentru consumatori, bancile au majorat dobanzile la credite.

In ultimii doi ani, Banca Nationala a Romaniei a scazut dobanda de politica monetara de la 10,25% la 6,25% pe an, iar indicele EURIBOR s-a micsorat de la 5% la sub 1% pe an, astfel ca bancherii nu mai pot motiva scumpirea creditelor prin cresterea finantarii atrase de pe piata.

A.B.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii