Nina Falaise, balerina surda care comunica prin dans   octombrie 11th, 2010

captura foto telegraph.co.uk

„Pentru mine, dansul este cel mai natural mijloc de comunicare”, spune Nina Falaise, fosta balerina care a reusit sa aiba o cariera stralucita desi s-a nascut surda. Astazi,  la 55 de ani, Falaise este decisa sa incurajeze cat mai multi tineri cu probleme de auz sa intre in lumea dansului, scrie “The Telegraph”.

Cand avea 10 ani, Nina a dat probe pentru Royal Ballet School, una dintre cele mai prestigioase scoli de balet din lume. Miscarile fetei au impresionat-o atat de mult pe legendara Dame Ninette de Valois, fondatoarea Royal Ballet, incat aceasta a batut-o pe umar si i-a spus, zambind: “Tu o sa ajungi departe.” Bucuria tinerei balerine nu avea insa sa dureze prea mult: examenul medical a dovedit gravele sale probleme de auz, din cauza carora a fost exclusa din scoala: “Am fost absolut devastata. Mi se parea ca visul meu de a deveni balerina tocmai se naruiese.”

Falaise nu s-a dat insa batuta si s-a inscris in compania “Ballet Rambert”, care nu le cerea candidatilor sa treaca vreun examen medical. Cu vocea ei limpede si cu agerimea cu care reusea sa citeasca pe buze cuvintele celorlalti, fata a reusit o vreme sa-si ascunda handicapul. Pana intr-o zi, cand nu a inteles cerintele unei profesoare, care “mi-a strigat: Ce ai, esti surda? M-am simtit data de gol. Am inceput sa plang si am fugit din sala. Mai tarziu, profesoara mi-a spus ca nu stia ca eram surda. De atunci toate au mers bine. La Rambert am fost acceptata ca dansatoare si ca persoana cu dizabilitati auditive.”

Falaise poate auzi slab anumite sunete si simte vibratiile muzicii: “Niciodata nu am considerat muzica o problema. Voiam doar sa dansez si orice sunet pe care-l auzeam ma transporta intr-o alta lume, o lume a fanteziei”, spune dansatoarea, care continua: “Vibratia este asemenea unei emotii, vibratiile ma emotioneaza. Este o diferenta intre vibratia unei viori si cea a unei tobe, de exemplu.”

Instructoarea de balet Maria Fay a lucrat cu Falaise in adolescenta acesteia si isi aminteste “talentul ei enorm”, adaugand ca handicapul sau ”nu a fost un obstacol, de multe ori intelegea ce trebuie sa faca mai repede si mai corect decat cei fara probleme de auz.”

Astazi, Falaise este la randul sau profesoara de balet si scopul ei este de a deschide universul dansului catre noi generatii de tineri cu probleme similare. “Cred ca dansul este unul dintre lucrurile cele mai naturale pentru oamenii surzi, pentru ca cei care nu pot auzi sunt mai constienti de micarile trupului”, spune balerina, care incheie: “Dragostea mea pentru dans nu o sa se stinga niciodata, o am in sange.”

Ana Soviany

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii