Pensiile decente in Romania depind de cresterea contributiei la Pilonul II   octombrie 11th, 2010

Foto: stiri.rol.ro

Romanii ar trebui sa contribuie cu mai mult din salariu la pensiile private obligatorii pentru a trai decent in momentul in care nu vor mai munci, iar cota trebuie sa creasca accelerat in urmatorii ani si sa depaseasca nivelul stabilit prin lege, respectiv 6% in 2016, a declarat presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

Potrivit legislatiei, fiecare angajat plateste o contributie de asigurari sociale (CAS) la sistemul public de pensii, echivalenta cu 10,5% din salariul brut al fiecarui contribuabil. O parte din aceasta contributie, in prezent 2,5%, este redirectionata catre contul individual deschis in numele fiecarui participant la fondul de pensii private ales, informeaza wall-street.ro.

“Daca vrem ca viitorii pensionari sa aiba cu ce trai decent, ar trebui sa acceleram cresterea cotei de contributie la Pilonul II. Faptul ca avem o cota redusa de contributie la Pilonul II se reflecta si in ponderea volumului activelor aferente fondurlor de pensii private in Produsul Intern Brut la Romaniei, care se situeaza la 0,5%, comparativ cu alte state din regiune, cum ar fi Ungaria – 10%, Polonia – 14% sau Bulgaria – 4%”, a spus Oancea, prezent la un eveniment de specialitate. (14:59)

G.D.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii