Raport SAR: Numarul de studenti creste, calitatea scade octombrie 11th, 2010

(foto: sprevest.ro)
Mecanismul de finantare a invatamantului superior din Romania a dus la cresterea numarului de studenti in detriementul calitatii actului educational. Cele mai multe centre universitare din tara inmatriculeaza studenti pe banda rulanta, pe baza unei evaluari sumare, in dorinta de a-si umple buzunarele.
Potrivit unui raport al Societatii Academice din Romania (SAR), „finantarea per capita in universitati a actionat in buna masura ca un stimulent nepotrivit, la momentul nepotrivit; deci nu e de mirare ca au prevalat consecintele negative (neintentionate)”.
Daca in 1990 tara noastra avea una dintre cele mai mici rate de studenti la mia de locuitori, in ultima perioada a avut loc o expansiune la acest nivel, noteaza evz.ro. Lucru survenit in special din dorinta universitatilor de a-si mari numarul de candidati la admitere. „Rata de cuprindere a crescut repede, dar fara ca universitatile sa fie realmente pregatite sa raspunda cu resurse adecvate, in special resurse de competenta”, se arata in cercetarea SAR.
Goana dupa studenti scade calitatea actului educational
Introducerea prematura a finantarii per capita in sistemul universitar a dus la o competitie acerba intre universitati in ceea ce priveste un numar cat mai mare de studenti.
„In loc de o competitie pe calitate, ultima decada a inregistrat mai curand o competitie intre universitati pentru volum sau cota de piata (mai multi studenti, deci automat mai multi bani de la stat) realizata uneori chiar prin coborarea stachetei de calitate”, se arata in raport.
De asemenea, documentul subliniaza si anumite probleme legate de criteriile obscure pe baza carora se stabilesc locurile pe universitati si profile.
Pentru a putea stopa acest fenomen raportul efectuat de Societatea Academica din Romania propune intarirea mecanismelor formale de acreditare si control al calitatii, in combinatie cu metode care deschid sistemul catre exterior: ierarhizari dupa performanta, evaluari tip panel pe absolventi, transparentizare sporita si o participare reala a actorilor sociali in guvernanta universitatilor.
C.A.