Romania, cu patru masuri in urma pentru aderarea la Schengen   octombrie 11th, 2010

Foto: calatori.ro

Reprezentantii Centrului Roman de Politici Europene (CRPE) estimeaza ca Romania nu va lua, la timp, patru masuri cuprinse in Planul de autoevaluare Schengen.
Pe de alta parte, CRPE arata ca la sfarsitul lunii septembrie 2010 erau implementate deja sau gata de finalizare 87% din actiunile necesare pentru aderare, informeaza NewsIn.
Minusurile se inregistreaza la aplicarea aquis-ului in ceea ce priveste porturile si aeroporturile – starnind nemultumirea expertilor internationali, care au cerut o reevaluare – imigratia si Sistemul de Informatii Schengen.
La ultima masura, Romania ar fi ramas in urma, iar o eventuala decizie  pentru efectuarea unei reevaluari a acestui domeniu ar amana practic acest termen pentru, cel mai probabil, pentru octombrie 2011, potrivit CRPE.

Mai bine decat bulgarii

Spre deosebire de Bulgaria, Romania nu are nicio masura a carei implementare sa nu fi inceput.
„Romania a ajuns intr-un stadiu avansat in ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen si este in mare parte pregatita sa adere la spatiul Schengen”, sustin reprezentantii Centrului.
Acestia avertizeaza ca obstacolele ar putea fi de natura politica, de aceea este necesar ca toate conditiile tehnice sa fie indeplinite fara greseala si la termen.
CRPE a monitorizat 31 de masuri cuprinse in Planul de auto-evaluare Schengen, realizat la nivelul anului 2009, dar acuza Ministerul Administratiei si Internelor ca a tinut secret Planul aferent anului 2010.  (A.S.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

octombrie 11th, 2010 at 23:06
Sorin ROSCA STANESCU » Blog Archive » MAI: Raportul despre aderarea la Schengen contine erori spune:

[…] Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) sustin ca raportul Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), “Pregatiti pentru Schengen? Absolventi cu […]