Tainele si tehnica dansului indian, pe scena unui teatru din Los Angeles   octombrie 11th, 2010

Foto: latimes.com

Stilurile de dans indian sunt prea diversificate pentru a putea fi impartite in categorii, dupa cum a demonstrat-o si Festivalul de Dans Indian Clasic, “Traditions Engaged”, care a avut loc zilele trecute in Los Angeles, relateaza latimes.com.

In decursul celor trei zile de spectacole sustinute pe scena “Roy And Edna Disney/Calarts Theatre” (REDCAT), iubitorii dansului indian au avut ocazia sa cunoasca o parte din tainele, temele si tehnicile acestuia.

Fiindca dansatorii nu au fost simpli performeri, ei au demonstrat prin dans maretia actelor de adoratie, lasandu-se purtati de influenta unor puteri nevazute si invitandu-si publicul sa ii urmeze.

Cele mai simple, dar si cele mai irezistibile astfel de invitatii au venit din partea povestilor lui Hanuman, regele-maimuta din spectacolul “Ramayana”.

Avand misiunea de a fura inelul Sitei, iubita rapita a lui Rama, Hanuman traverseaza oceanul, bajbaie putin pana sa-si indeplineasca sarcina si apoi se intoarce la stapan pentru noi instructiuni.

Aproape toate spectacolele au spus povesti ale zeilor si zeitelor din cultura indiana, insa premiera companiei de dans bengaleze “Gauriya Nritya” a atras atentia tuturor prin compozitia inedita – 10 moduri diferite de a o infatisa pe zeita Devi Durga.

O alta tema interesanta abordana in cadrul festivalului de dans indian a fost reprezentarea scenica a evolutiei umane pornind de la teoria lui Darwin si culminand cu aparitia unui Buddha care pune capat violentei si raului de pretutindeni.

C.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii