„Cred ca a trecut vremea serbarilor patetice”, spune Cristina Modreanu, director al FNT   octombrie 12th, 2010

Criticul de teatru Cristina Modreanu (Foto: adevarul.ro)

Selectionerul Festivalului National de Teatru (FNT), care se va desfasura in Capitala intre 30 octombrie si 7 noiembrie, spune ca spectacolele romanesti trebuie sa se alinieze modernitatii europene. “Cred ca a trecut vremea serbarilor patetice cu pantofiori sub clar de luna si atmosfera de salon interbelic. Nu neg farmecul acestora, dar in cazul FNT miza e mult mai mare si e pacat sa fie ratata”, a declarat Cristina Modreanu intr-un interviu acordat Adevarul.

„Cred ca fiecare spectacol din programul acestui an are o propunere interesanta, relevanta din perspectiva lumii in care traim, de aceea se afla in FNT. La fel, spectacolele invitate din strainatate si cele doua premiere in festival sunt momente unice. Regizorii lor – Krysztof Warlikowski, Romeo Castellucci, Billy Cowie, Rodrigo Garcia, Matthias Langhoff ajung in fata publicului romanesc pentru prima data, desi sunt deja celebri in lume. As recomanda calduros si conferinţele, care sunt intalniri cu oameni extrem de speciali, oameni foarte vii – regizorul Lee Breuer, o legenda a avangardei teatrale americane si profesorul Michal Kobialka, specialist recunoscut in opera lui Kantor. Vom avea intalniri deschise publicului, atat cu regizorii din strainatate, cat si cu cativa regizori romani”, a declarat directorul FNT.

Inca din 2008, Festivalul National de Teatru a fost structurat in trei sectiuni: „Romanian Showcase”, „Spectacole Invitate din strainatate” si „Debut in FNT”, la care se adauga evenimente ce completeaza festivalul – „Colectia FNT”, conferinte si intalniri cu artistii. „Romanian Showcase a fost in centrul FNT, prin invitarea in fiecare an a programatorilor internationali, a directorilor de teatre si festivaluri, a jurnalistilor si criticilor care sa cunoasca si sa promoveze teatrul romanesc. De anul trecut, am avut un sprijin esential in Institutul Cultural Roman, care va sustine festivalul si in viitor, in baza unui parteneriat incheiat anul acesta. Am accentuat apoi deschiderea spre public – astazi, FNT nu mai este un eveniment cu circuit inchis, la absolut toate spectacolele cele mai multe bilete se pun in vanzare, iar din 2008, cu eforturi de convingere a directorilor de teatre, acestea pot fi cumparate online”, mai spune criticul de teatru Cristina Modreanu.

Cititi interviul integral AICI

D.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii