Basescu: Libera circulatie se refera la toti cetatenii UE, inclusiv romi   octombrie 12th, 2010

Foto: adevarul.ro

Presedintele Traian Basescu sustine, intr-un mesaj transmis la conferinta „Contributia fondurilor UE la integrarea romilor”, ca orice strategie privind grupurile vulnerabile trebuie elaborata conform normelor UE, care sustin nediscriminarea, egalitatea de sanse si dreptul la libera circulatie pentru toti cetatenii sai, conform Mediafax.
„Situatia romilor este un subiect de maxima actualitate nu doar prin ce se intampla astazi in Europa, ci si prin faptul ca minoritatea roma continua sa fie cea mai saraca minoritate etnica din UE” precizeaza seful statului. Acesta a adaugat ca „Romania este constienta de necesitatea accelerarii eforturilor interne pentru o mai buna integrare a comunitatii roma”.

Presedintele mai sustine in mesajul sau ca principalele probleme cu care se confrunta etnia roma sunt „conditiile precare de locuire, lipsa actelor de proprietate, accesul restrictionat la serviciile de sanatate, abandonul scolar, dependenta de ajutorul social si slaba reprezentare politica”.

In opinia sefului statului, „orice acţiune sau strategie privind grupurile vulnerabile este necesar sa se faca in stricta relatie cu valorile fundamentale al UE referitoare la drepturile omului, demnitate, nediscriminare, egalitate de sanse, reducerea decalajelor sociale si economice, dar si dreptul la libera circulatie pentru toti cetatenii europeni din care fac parte si cetatenii romani de etnie roma”.

„Chestiunea romilor nu mai este demult doar o tema naţionala sau bilaterala. Romania a solicitat inca din 2008 la nivelul Consiliului european necesitatea elaborarii unei strategii europene privind integrarea romilor”, a mai transmis Traian Basescu.

Basescu sustine ca Romania este interesata de ideea lansata de CE privind elaborarea unui cadru european privind strategiile nationale de integrare a romilor. „Subliniem ca acum, mai mult ca oricand, este nevoie de o reala strategie europeana pentru romi. Sustinem ideea ca integrarea economica si sociala a romilor reprezinta o provocare si o responsabilitate comuna pentru toate statele membre ale UE. Principala asteptare a Romaniei privind initiativa lansata de Comisie este ca aceasta sa puna in valoare eforturile comune ale statelor membre”, a comunicat presedintele, adaugand ca Romania se va implica in elaborarea unei astfel de strategii.  (D.M.D.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

octombrie 12th, 2010 at 14:37
Tiganii in Romania si in lume : Tiganii in Romania si lume spune:

[…] niku: perdutz 'n spatzIspita rusă sau Ambasadorul României, un fidel sub omoforul …Sorin ROSCA STANESCU » Blog Archive » Basescu: Libera circulatie … Tweet This PostCommentsLeave a ReplyName […]