Boc: Romania doreste sa incheie cu Germania un parteneriat strategic   octombrie 12th, 2010

napocanews.ro

Premierul Emil Boc, care a primit-o, marti dimineata, cu fanfara la Palatul Victoria pe cancelarul german Angela Merkel, a pledat pentru un parteneriat strategic cu Germania, care sa fie initiat inca de anul viitor prin organizarea unei conferinte comune. La randul ei, Merkel a afirmat ca are cunostinta de „eforturile uriase” ale autoritatilor romane pentru depasirea efectelor crizei si a aratat ca Germania doreste sa aiba relatii pozitive cu Romania atat in plan economic, cat si politic, transmite Mediafax.

„Vizita dumneavoastră la Bucuresti constituie un element important pentru consolidarea relatiilor politice, economice, comerciale, culturale dintre Romania si Germania. Spun asta in contextul în care Germania este primul partener al Romaniei, atat la import, cat si la export si al treilea investitor in Romania. De asemenea, din punct de vedere politic doresc sa multumesc pentru sprijinul german in decursul procesului de aderare a Romaniei la UE si contam in continuare pe colaborarea romano-germana în cadrul actual al UE”, a spus Emil Boc. „Pornind de la aceste scurte considerente politice si economice, consideram ca instituirea unui parteneriat strategic intre tarile noastre ar conferi un cadru favorabil dezvoltarii mai ample a relatiilor noastre”, a adaugat premierul Romaniei.

La randul ei, Angela Merkel a sustinut ca relaţiile romano-germane pe plan economic si politic au potential de amplificare in perioada urmatoare, inclusiv gratie contributiei minoritatii germane din Romania „Este extrem de important sa avem relatii stranse in plan economic si putem sa extindem aceste relatii, precum si pe cele politice. Stiu ca minoritatea germana joaca un rol important, solid si suntem recunoscatori ca avem aceste relatii bune si in ceea ce priveste comunitatea germana. Azi ma duc la Cluj, un oras veritabil european si o sa ma intalnesc cu membri ai comunitatii germane. O sa discutam despre angajamentele noastre europene, despre asteptarile pe care Romania le are fata de Europa si cele ale noastre fata de Romania”, a declarat oficialul german.

Oficialul german se va intalni marti si cu presedintele Traian Basescu la Palatul Cotroceni, unde cei doi vor purta convorbiri oficiale, urmate de o declaratie de presa comuna. In cadrul discutiilor vor fi abordate teme ce tin de dezvoltarea cooperarii bilaterale, in contextul relatiilor directe si in interiorul Uniunii Europene si NATO, precum si principalele subiecte de interes comun de pe agenda regionala si internationala.

Angela Merkel se va deplasa si la Cluj, unde va primi titlul de „Doctor Honoris Causa” din partea Universitatii Babes-Bolyai, pentru contributia la unificarea europeana si pentru rolul sau in innoirea cooperarilor internationale.

Dupa cum aminteste Mediafax, Angela Merkel a inceput, marti, a doua vizita in Romania de cand este sef al guvernului de la Berlin, prima prezenta fiind prilejuita de summitul NATO din aprilie 2008. Vizita lui Merkel la Bucuresti are loc in contextul in care Romania si Germania marcheaza, in 2010, 130 de ani de relatii diplomatice.

Alina Olteanu

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii