Ce prevede noua Lege a educatiei – VEZI DOCUMENTUL   octombrie 12th, 2010

(foto: oradeapress.ro)

Daniel Funeriu este al patrulea ministru care incearca sa schimbe legea invatamantului din 1998 incoace. Chiar daca sindicalistii sustin ca noua lege incalca multe dintre prevederile deja existente, printre care Codul muncii si Legea proprietatii, Guvernul si-a asumat marti raspunderea. Nu a tinut cont nici de nemultumirile parintilor, profesorilor, asociatiilor studentilor si ONG-urilor, care au criticat in repetate randuri schimbarile pe care noua lege le aduce sistemului.

Printre cele mai importante modificari aduse Legii educatiei se afla invatamantul obligatoriu de 10 clase, rectori care pot fi demisi de ministru, geografie si istorie cu predare in limba minoritatilor si studierea obligatorie a religiei in scoli.

Asadar, invatamantul general obligatoriu este de 10 clase si cuprinde invatamantul primar si cel gimnazial. Invatamantul liceal devine obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020. Obligatia de a frecventa invatamantul de 10 clase, la forma de zi, inceteaza la varsta de 18 ani.

Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

Invatamantul primar se organizeaza si functioneaza, de regula, cu program de dimineata. In clasa pregatitoare sunt inscrisi copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copiii care implinesc varsta de 6 ani, pana la sfarsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare. In clasa pregatitoare din invatamantul special sunt inscrisi copii cu cerinte educationale speciale, care implinesc varsta de 8 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor legali sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copii cu varste cuprinse intre 6 si 8 ani la data inceperii anului scolar.

Cititi mai mult si vedeti documentul AICI.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii