Cluj: Spirometria poate salva viata fumatorilor   octombrie 12th, 2010

Testarea este nedureroasa, iar rezultatul se da pe loc (foto: agenda.ro)

90 de romani mor zilnic din cauza fumatului, iar alte cateva mii sufera de pe urma acestui viciu. Aproximativ 10.800 de clujeni prezinta boli pulmonare cronice obstructive (BPOC), in timp ce astmul bronsic, alta boala respiratorie, afecteaza peste 2 milioane de persoane la nivelul tarii.

Medicii au insa o veste buna. Potrivit acestora, bolile pulmonare si cele respiratorii pot fi descoperite si tratate la timp prin realizarea unui test de spirometrie, noteaza marti Monitorul de Cluj.

Spirometria este o procedura simpla, prin care se masoara cantitatea de aer care circula prin plamani si care poate ajuta la diagnosticarea diferitelor boli pulmonare. Testarea este nedureroasa, nu necesita mult timp, iar rezultatul se da pe loc.

„Decizia fumatorilor si a persoanelor predispuse la boli pulmonare de a-si ignora starea de sanatate a plaminilor le creste dramatic sansa unei batrineti dureroase si debilitante“, subliniaza doctorul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

BPOC este a patra cauza de mortalitate in lume, potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si se preconizeaza ca in anul 2020 va ajunge a treia cauza de deces.

In judetul Cluj, numarul bolnavilor de BPOC este in crestere de la an la an. Daca in 2000 in statisticile Directiei de Sanatate Publica Cluj se aflau aproximativ 3.500 de bolnavi de BPOC, anul trecut numarul cazurilor s-a triplat.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii