Cum sa te feresti de intoxicatiile cu ciuperci – VEZI SFATURILE MEDICILOR   octombrie 12th, 2010

In ultima luna doi copii au murit si alte persoane au fost internate in stare grava (foto: culinar.ro)

Numarul mare de intoxicatii produse din cauza ciupercilor a bagat in alerta autoritatile sanitare. In tara s-au inregistrat zeci de cazuri de imbolnavire, dar si mai multe decese, printre care numerosi copii. Oficialii Ministerului Sanatatii atrag atentia ca e periculos sa consumam ciuperci cumparate la colt de strada ori culese din padure, chiar daca persoanele care le aleg stiu sa le deosebeasca pe cele comestibile de cele otravitoare.

Pentru a preveni astfel de incidente, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa nu consume ciuperci cumparate la colt de strada ori culese din padure, chiar daca stiu sa le deosebeasca pe cele comestibile de cele otravitoare.

Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de varsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerata, dar si de modul termic de preparare a lor.

Simptomele intoxicatiei cu ciuperci, variaza in functie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxina continuta de acestea si de durata perioadei de incubatie, adica timpul scurs de la ingestie pana la aparitia manifestarilor clinice.

Intoxicatiile se manifesta prin scaderea tensiunii arteriale, halucinatii, tulburari nervoase, si dureri abdominale, scaderea pulsului, transpiratii. In cazul intoxicatiilor severe apar simptome precum: greturi, varsaturi. diaree, hemoragii si chiar tulburari neurologice. Dupa 2 zile de la ingestiepoate apare coma si apoi decesul.

Doi copii au murit si alte persoane au fost internate in stare grava

La inceputul lunii octombrie, doi frati din Iasi au murit in urma intoxicatiei severe cu ciuperci. Unul dintre ei, in varsta de 12 ani, a ajuns la spital luni, iar celalalt, in varsta de 5 ani si jumatate, a fost internat in stare grava imediat dupa aceea. In ciuda eforturilor medicilor micutii nu au putut fi salvati. Cei doi copii au mancat ciuperci culese din padure de parinti.

„Am mai avut in luna septembrie sapte copii din Iasi intoxicati cu ciuperci, dar starea lor nu a fost atat de grava. Depinde ce tip de ciuperci stau la baza intoxicatiei si perioada de incubare. In unele cazuri, cu incubare scurta, primele simptome de rau pot sa apara dupa 4 – 6 ore de la consum, iar in alte cazuri, cu incubare lungz, starea de rzu poate sa apara dupa 2 – 3 zile.”, a adaugat medicul Catalina Ionescu, pentru evz.ro.

De asemenea, o batrana de 76 de ani din comuna Cotesti a ajuns martea trecuta la spitalul de Urgenta din Focsani cu o intoxicatie stomacala severa, dupa ce a mancat ciuperci adunate din padure.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii