Danila, BNR: Creditele nepeformante arata ca bancile au gresit modelul de business   octombrie 12th, 2010

foto: agenda.ro

Bancile nu au calculat bine riscul de rambursare a imprumuturilor, iar din aceasta cauza creditele restante si indoielnice au cunoscut o crestere semnificativa incepand cu 2007. Insa pentru reluarea cresterii economice si a creditarii bancile trebuie sa schimbe modelul de business, afirma Nicolae Danila, membru CA al BNR.

“Principalul risc pe care si-l asuma o banca comerciala este cel de nerambursare a creditului de catre debitori. Cresterea semnificativa a creditelor restante si indoielnice din 2007 si pana in 2010 arata ca bancile nu au calculat bine acest risc . Comportamentul bancilor asa cum il releva analiza evolutiei creditelor neperformante pare sa fi fost condus de ideea economiilor de scala, in sensul in care cresterea expansiva a volumului activitatii de creditare ar fi permis acceptarea unor pierderi din credite neperformante”, a explicat Danila, informeaza Mediafax.

In opinia oficialului BNR, trebuie evidentiata trecerea bancilor la un model de business riscant, neadecvat conditiilor concrete din Romania, “cu strategii mergand in principal pe volum (cresterea volumului creditelor, a numarului clientilor, a activelor, a cardurilor-credit cu buletinul) si mai putin (aproape deloc) pe aspectele calitative (bonitatea clientului, analiza proiectiei de cash flow, afacerea, mediul economic intern si extern, mix-ul de politici)”.

Danila spune ca activitatea traditionala a unei banci, cea care trebuie sa prevaleze imediat in Romania, este aceea a unei relatii pe termen lung cu clientul, cunoasterea acestuia, a necesitatilor lui si a provocarilor care stau in fata clientului, precum si gasirea cailor de a dezvolta si adanci parteneriatul cu clientul. (16:67)

G.D.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii