Dezastru ecologic in Ungaria: Romania nu este in pericol, spune ministrul Borbely   octombrie 12th, 2010

Borbely: "Exista pericolul unei noi deversari, numai ca efectele vor fi semnificativ mai mici" (Foto: mondonews.ro)

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat luni, ca apele Dunarii de pe teritoriul Romaniei nu sunt in pericol de poluare. Totodata, Borbely va propune, la Consiliul de Mediu din 14 octombrie de la Luxemburg, ca substanta care a provocat catastrofa ecologica din Ungaria sa fie introdusa pe lista substantelor periculoase, informeaza realitatea.net.

„Conform datelor obtinute de la autoritatile din Ungaria si Serbia, pe baza rezultatelor probelor prelevate de specialistii nostri, nu exista pericol de poluare a Dunarii pe teritoriul Romaniei” , a anuntat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, in urma sedintei Comitetului de Situatii de Urgenta, de la sediul Ministerului Administratiei si Internelor.

Laszlo Borbely a subliniat ca, in acest moment, nivelul Ph-ului in Dunare, pe teritoriul Ungariei, se situeaza intre 8-8,35, comparativ cu masuratorile de la Bazias, care arata o valoare de 7,94.

„Luand in considerare aceste cifre si tinand seama ca la deversarea raului Raba in Dunare debitul este de 2200 mc/s, iar la Bazias debitul fluviului este de 6600 mc/s putem afirma ca in Romania nu este pericol de poluare”, a mai adaugat Laszlo Borbely.

In acelasi timp, ministrul a mai anuntat ca o delegatie din Romania, formata din specialisti din domeniul apei si a decontaminarii solului, se va deplasa in Ungaria pentru a constata masurile de salvare in urma dezastrului ecologic din Ungaria.

„Vreau sa fie foarte clar pentru toata lumea: nu minimalizam in nici un caz aceasta situatie. Conform declaratiilor premierului maghiar – este cea mai grava catastrofa ecologica din istoria Ungariei. Au fost 7 oameni decedati si peste 120 de raniti. Zona afectata va ramane mult timp contaminata. Si in prezent exista pericolul unei noi deversari, numai ca efectele vor fi semnificativ mai mici, fiindca namolul a devenit mai vascos. Datoria noastra este sa informam clar presa, populatia, intreaga opinie publica cu privire la acest accident ecologic si efectele sale.”

De asemenea, la Consiliul de Mediu din 14 octombrie, care va avea loc la Luxemburg, Borbely a spus ca va propune, pe deoparte, ca substanta care a provocat aceasta catastrofa ecologica sa fie introdusa la nivelul Uniunii Europene pe lista substantelor periculoase, pe de alta parte sa se creeze un sistem de interventie mai clara in vederea solutionarii acestor accidente si la nivelul UE.

La 4 octombrie, un rezervor de stocare a reziduurilor chimice, apartinand unei fabrici de prelucrare a aluminiului s-a spart, cauzand scurgerea a peste un milion de metri cubi de deseuri. Bilantul accidentului ecologic a ajuns la opt morti si peste 150 de raniti, pana in acest moment. Ultimul cadavru a fost gasit in apropierea orasului Devecser.

Directorul executiv al fabricii de aluminiu ce a provocat dezastrul ecologic din Ungaria a fost retinut pentru a fi interogat.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii