Exporturile au inregistrat un avans de 25,2% in luna august   octombrie 12th, 2010

(foto: stock.xchng)

Exporturile au evoluat substantial in luna august. Cu un volum mai mare cu 25,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, nivelul exporturilor denota o imbunatatire a balantei comerciale. Totodata, este pentru prima data in ultima perioada cand acest segment al comertului local a depasit cotele inregistrate de importuri.

In ciuda ritmului rapid de crestere a exporturilor comparativ cu nivelul marfurilor introduse in tara, deficitul comercial a depasit 6 miliarde de euro in primele opt luni, informeaza Ziarul Financiar.

Comparativ cu iulie 2010, exporturile au scazut insa cu 18%, atat la valorile exprimate in lei, cat si in euro, iar importurile s-au micsorat cu 16,3%, potrivit Institutului National de Statistica. In august s-a majorat ponderea exporturilor de produse alimentare, bauturi si tutun, precum si cea a materiilor prime.

Desi exporturile s-au aflat pe un trend ascendent in 2010, acestea nu au reusit sa antreneze redresarea economiei, care se va mentine in recesiune si in acest an. La nivelul importurilor ritmul de crestere a scazut in septembrie la 13,7%, din cauza reducerii consumului privat, a cererii interne, dupa implementarea masurilor de austeritate.

A.B.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii