Google va calcula inflatia in timp real   octombrie 12th, 2010

foto: money.howstuffworks.com

Google se pregateste sa faca inca o revolutie, de data aceasta in domeniul calcularii inflatiei. Compania va folosi uriasa sa baza de informatii privind shopping-ul online pentru a face ”Google Price Index” (GPI), care va indica in timp real, mult inaintea surselor oficiale, nivelul preturilor.

Proiectul, dezvoltat de economistul sef al Google, Hal Varian, arata ca datele economice pot fi centralizate mult mai rapid folosind surse online, statisticile oficiale privind inflatia fiind colectate „manual” din magazine si aparand lunar, cu o intarziere de cateva saptamani fata de perioada analizata, potrivit Financial Times, preluata de Mediafax.

Economistul Google a subliniat totodata ca GPI este o alternativa ci nu un inlocuitor direct al inflatiei oficiale, deoarece gama de produse comercializate pe internet este diferita de cea regasita in intreaga economie. Spre exemplu, piata rezidentiala influenteaza inflatia din Statele Unite in proportie de 40%, ponderea fiind insa de numai 18% in cazul indicelui Google.

D. B.

14:11

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii