Iasi: Trei oameni sunt operati zilnic de cancer   octombrie 12th, 2010

Incidenta este de zece ori mai mare ca acum 20 ani (foto: paginamedicala.ro)

Numarul bolnavilor de cancer din Romania creste alarmant. Specialistii ieseni constata cu ingrijorare ca persoanele care sufera de cancer colorectal este extrem de mare, iar majoritatea pacientilor ajunge la spital in stare grava.

Medicii Clinicii I Chirurgie de la Spitalul Sf. Spiridon sustin ca, in doar o saptamana, peste zece ieseni au avut nevoie de interventie chirurgicala. Potrivit specialistilor, principala cauza care determina instalarea bolii este alimentatia necorespunzatoare, noteaza Buna Ziua Iasi.

„In ultimii 20 ani, cancerul colorectal a crescut foarte mult. Inainte de 1989, numarul pacientilor era de zece pe an. Acum sunt zece cazuri pe saptamana. Acesta se face din cauza alimentatiei, prin malignizarea polipilor, care se transforma in cancer. Acesta este produs de substantele cancerigene din mediul inconjurator, introduse in special in alimentele cu e-uri, hormoni si tot felul de compusi”, a declarat prof. dr. Eugen Tarcoveanu, seful Clinicii I Chirurgie.

Trei sferturi dintre bolnavi sunt in stadiile III si IV

Cei mai multi pacienti care sufera de aceasta afectiune ajung la doctor in stare grava. Operatiile sunt foarte grele si se fac doar in centrele specializate. In functie de cat este de avansata boala, pacientul mai poate trai, de regula, patru – cinci ani. „In general, diagnosticul se realizeaza prin colonoscopie sau irigografie, dar tarziu, cand are si metastaza hepatica. La clinica se efectueaza si cate trei operatii pe zi de cancer la colon si rect. Incidenta este de zece ori mai mare ca acum 20 ani. Acesta se manifesta la oamenii cu tulburari de tranzit, care sunt trecuti de varsta de 50 ani. Este extrem de recomandat ca, o data la doi ani, oamenii sa faca o colonoscopie. Tratarea acestei forme de cancer presupune operatie, chimioterapie, radioterapie. Mai mult de trei sferturi dintre bolnavi sunt in stadiile III si IV. In Europa de Vest, afectiunea este descoperita inca din stadiile I si II”, a mai precizat prof. Eugen Tarcoveanu.

Simptomele care ar trebui sa dea de gandit sunt: scaderea in greutate, lipsa poftei de mancare si alternanta scaunului. In Romania cancerul colorectal este a treia cauza de cancer, atat la femei, cat si la barbati. La femei, primele locuri sunt ocupate de cancerul la san si plamani, in timp ce la barbati predomina cancerul de prostata si cel de plamani.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii