Investitii de 400 de milioane de euro in mallurile din Romania   octombrie 12th, 2010

(foto: Jef Hart/ stock.xchng)

Cu investitii reduse la jumatate fata de media anilor trecuti, antreprenorii din real-estate au programat pentru 2010 deschiderea a cinci malluri, in valoare de peste 400 de milioane de euro. Suma investita in piata de profil este, insa, la cel mai mic nivel din ultimii patru ani, dar mult mai mare fata de banii destinati unor noi fabrici.

Dupa investitii cumulate de aproape trei miliarde de euro, piata incepe sa intre treptat in declin. Centrele comerciale inaugurate in acest an, Sun Plaza si Cocor in Capitala, Atrium Center la Arad, primul parc comercial din Severin si primul mall din Baia Mare, Gold Plaza, care va fi deschis pe 4 noiembrie, au necesitat investitii cuprinse intre 16 si 200 de milioane de euro, informeaza Ziarul Financiar.

In schimb, fabrica Procter & Gamble din Urlati a fost construita cu 100 de milioane de dolari, mai putin decat mallul din Baia Mare, iar investitiile alocate de grupul Renault centrului de testare de la Titu nu depasesc capitalul plasat de austriecii de la Sparkassen pentru mallul Sun Plaza

Andrei Diaconescu, managing partner al casei de investitii Capital Partners, sustine ca banii directionati catre consum vor urma acelasi trend descendent din cauza scaderii volumului afacerilor din domeniu. In schimb, acesta apreciaza ca investitiile in productie se vor majora datorita costurilor mici din Romania.

Pentru anul 2011 investitorii imobiliari au programat deschiderea altor centre comerciale, intre trei si zece unitati, insa, potrivit estimarilor, pe termen mediu piata nu se va mai situa la nivelul celei din 2008, cand au fost deschise 16 centre comerciale.

A.B.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii