László Andor va deschide in Romania o conferinta despre romi   octombrie 12th, 2010

romiromanialibera.ro

László Andor, comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si incluziune, va deschide marti in Romania o conferinta intitulata „Contributia fondurilor europene la integrarea populatiei rome”, relateaza NewsIn. Comisia Europeana spune ca aceasta conferinta este organizata „ca urmare a Summit-ului UE pentru Roma de la Bruxelles din 2008 si in contextul Anului european 2010 pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale”. László Andor se va intalni apoi cu presedintele, cu ministrul muncii si cu reprezentanti romi.

Conferinta isi propune un schimb de „bune practici” pentru o ameliorare concreta a vietii romilor si pentru o mai buna utilizare a fondurilor europene. Ea va fi urmata de alte doua evenimente regionale, la Cluj, in data de 14 octombrie, si respectiv la Iasi, in data de 20 octombrie. Aceste evenimente au ca scop cresterea gradului de constientizare cu privire la oportunitatile oferite de fondurile europene, promovarea utilizarii lor si imbunatatirea impactului proiectelor sustinute de acestea, potrivit Comisiei Europene. De asemenea, ele sunt parte a procesului catre o implicare mai mare a romilor in implementarea programelor operationale finantate prin fondurile UE. La inceputul lunii trecute, Comisia Europeana a creat un grup de lucru special consacrat romilor (Task Force Rom) care va trebui sa evalueze cum sunt folosite fondurile Uniunii Europene de catre statele membre pentru integrarea acestei etnii. Prima evaluare este asteptata in decembrie.

Laszlo Andor se va intalni miercuri cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu ministrul muncii, Nelu Ioan Botis, precum si cu reprezentantii partenerilor sociali si ai comunitatii rome. De asemenea, oficialul european va vizita marti o serie de proiecte finantate de catre Uniunea Europeana avand ca grup-tinta comunitatea roma. La unul dintre aceste evenimente,  proiectul „Citeste cu mine”, avand ca grup tinta elevii din cartierul Ferentari, va participa si vedeta Andreea Marin Banica, ambasador al bunavointei pentru UNICEF Romania.

Comisarul Laszlo Andor critica, intr-un interviu acordat in septembrie saptamanalului austriac Profil,  politica franceza de expulzare a romilor. „Evident, exista persoane care incearca sa isi sporeasca popularitatea in detrimentul unui grup deosebit de vulnerabil (…) Nu poate exista loc pentru rasism si xenofobie in Europa”, a subliniat el. Pe de alta parte, Andor, citat de Financial Times, a spus ca pana acum Romania nu a reusit sa foloseasca adecvat Fondul Social european, programul de reducere a saraciei administrat de Bruxelles. Romania a asimilat mai putin de 1% din  aproape 5 miliarde de dolari (2,25 miliarde de euro) la care are dreptul in cadrul acestui program din 2007 pana in 2013, comparativ cu 16% media in UE. Bucurestiul risca sa piarda banii, daca nu le gaseste o intrebuintare adecvata. Romania este „cel mai slab performer din UE in termeni de folosire a Fondului Social european, este o problema majora”, a subliniat comisarul european. Stigmatizarea romilor a afectat si capacitatea lor de a beneficia de fondurile UE. „Nu este clar in ce masura autoritatile din fiecare stat sunt cu adevarat decise sa foloseasca banii pentru integrarea romilor”, a adaugat el.

Pe de alta parte, Romania sustine ca a finantat mai multe programe pentru integrarea romilor si declara ca finantarea UE nu este suficienta presand Bruxelles-ul sa vada problema ca una paneuropeana, nu ca una strict nationala, nota, luna trecuta, Financial Times. Potrivit autoritatilor romane, este vorba despre 26 de proiecte specifice pentru integrarea romilor, cofinantate prin diferite fonduri ale UE, in valoare de 85 milioane de euro.
(I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii