Merkel: Germania sprijina Romania pentru aderarea la spatiul Schengen   octombrie 12th, 2010

foto: roembus.org

Cancelarul german Angela Merkel a discutat, marti, la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu despre o serie de subiecte de interes comun pentru Germania si Romania. La finalul discutiilor, Merkel a spus ca Germania sprijina demersul Romaniei de a adera la Spatiul Schengen, relateaza NewsIn.

”Germania sprijina drumul Romaniei in directia unor controale mai severe la granita. Germania va sprijini Romania sa faca parte din Spatiul Schengen”, a declarat Merkel. Cancelarul german a precizat ca au fost abordate problemele legate de absorbtia fondurilor europene de catre Romania si a spus ca este important ca in tara noastra sa existe transparenta in domeniul afacerilor. De asemenea, Merkel a spus ca exista un interes comun pentru rezolvarea problemelor din Republica Moldova, Transnistria si Balcanii de Vest.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a spus ca vizita doamnei Merkel reprezinta o onoare si incurajare pentru continuarea procesului de integrare in Uniunea Europeana.

Presa a avut acces si la inceputul discutiilor de la Palatul Cotroceni.

”Suntem intotdeauna dispusi sa sustinem Romania pe drumul spre o mai consistenta integrare in Uniunea Europeana. Noi stim ca tara dumneavoastra este lovita si de criza economica si de aceea este bine ca avem relatii stranse in domeniul economic si am acordat un sprijin reciproc prin pachetele anticriza si cred ca aceasta vizita de astazi va fi o contributie ulterioara sa avem relatii mai intense decat sunt deja”, a declarat  cancelarul Merkel, la inceputul convorbirilor oficiale cu presedintele Traian Basescu.

„Doamna cancelar, va multumesc pentru vizita pe care o faceti in Romania, este pentru noi si pentru romani o onoare sa va primim. Vizita dvs ne va prilejui discutii cu privire la relatia bilaterala si proiectele europene foarte importante pe care le avem impreuna. De asemenea tin sa va multumesc pentru asistenta pe care ne-ati acordat-o atat in problema Mecanismelor de Cooperare si Verificare cat si in toate problemele pe care Romania le-a avut atat in perioada de pre-aderare cat si acum, dupa ce am devenit membri ai Uniunii Europene”, a precizat Basescu, la randul sau.

La intrarea presei in sala, Traian Basescu si Angela Merkel vorbeau in limba engleza, iar cineva din administratia prezidentiala i-a atras atentia presedintelui ca trebuie sa foloseasca limba romana. „Ei oricum imi vor critica engleza, iar mie imi place sa fiu criticat uneori”, a replicat Traian Basescu.

Angela Merkel participa la un dejun oficial oferit de presedintele Traian Basescu, iar apoi va pleca spre Cluj unde va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai. (EN)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii