PDL vrea doar scaderea varstei de pensionare la femei, Opozitia cere mai mult   octombrie 12th, 2010

Foto: mediafax.ro

PDL a cerut, marti, in Biroul Permanent al Senatului, ca reexaminarea Legii pensiilor sa se faca in procedura de urgenta, relateaza ziare.com. Solicitarea a fost insa respinsa de Opozitie, care detine majoritatea in consucedea forului.
Biroul Permanent al Senatului s-a intrunit, marti, pentru a discuta, in premiera, solicitarea trimisa de presedintele Traian Basescu privind modificarea Legii Pensiilor, mai precis reducerea varstei de pensionare a femeilor de la 65 la 63 de ani. Senatorii PDL au cerut marti, in Biroul Permanent, un termen de doar doua zile pentru dezbaterea solicitarii presedintelui de modificare a Legii pensiilor pe articolul privind varsta de pensionare a femeilor. Senatorii PSD, PNL si PC au respins insa cererea spunand ca au nevoie de trei saptamani si au votat in acest sens.

Liderul senatorilor PD-L, Cristian Radulescu, a declarat ca PDL a cerut ca reexaminarea sa se faca in procedura de urgenta fiind vorba de modificarea unui singur articol al actului normativ, mai precis a unei singure cifre. Cu toate acestea, PSD si PNL au cerut un termen  de 3 saptamani, pentru negocieri si discutarea si a altor modificari la Legea Pensiilor decat cea ceruta de seful statului. Radulescu sustine ca „nu logica, ci votul a transat aceasta chestiune”, senatorii Opozitiei fiind mai numerosi in Biroul Permanent si avand castig la vot.

Radulescu a precizat ca PDL va cere si in plenul Senatului ca reexaminarea legii sa fie facuta in procedura de urgenta.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat intr-o declaratie de presa ca in Biroul Permanent au existat doua tabere, una a Puterii care a propus discutarea doar a modificarii cerute de presedinte si cea a Opozitiei care propune inclusiv modificarea modului de calcul a punctului de pensie sau reconsiderarea pensiilor speciale, in conditiile in care, saptamana trecuta Curtea de Apel Bucuresti a suspendat Hotararea de Guvern in aceasta privinta.

Geoana a afirmat ca modul in care a fost adoptata in Camera Deputatilor face din Legea Pensiilor o lege controversata. Prin urmare, Comisia juridica de la Senat va redacta pana saptamana viitoare un punct de vedere cu privire la posibilitatea ca senatorii sa faca si alte modificari in proiectul legislativ, cu toate ca „in mod normal cererile de reexaminare se refera la punctul specific pentru care s-a facut solicitarea”, a precizat Geoana.

Geoana a mai anuntat ca pana pe 27 octombrie se va mai pronunta pe aceasta tema si Comisia de munca din Senat urmand ca apoi Legea Pensiilor sa intre la votul in plen, dupa care sa mearga la Camera Deputatilor, camera decizionala. Presedintele Senatului a reamintit de asemenea ca desi Legea Pensiilor este o conditie a acordului cu FMI, aceasta urmeaza sa intre in vigoare abia de la 1 ianuarie 2011, deci „este un interval de timp suficient pentru a o reanaliza”.

Presedintele Traian Basescu a cerut, joi, reexaminarea legii cerand ca varsta standard de pensionare pentru femei, sa fie stabilita la 63 de ani, nu la 65 de ani. In cazul reexaminarii legilor la solicitarea sefului statului, Constitutia nu prevede un termen in care Parlamentul trebuie sa reanalizeze actul normativ. (D.M.D.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii