Predoiu : Programul Schengen nu poate fi conexat cu MCV   octombrie 12th, 2010

Foto: stirileprotv.ro

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, intr-un interviu la RFI, ca o conexare a programului Schengen cu Mecanismul de Cooperare si Verificare este inacceptabila. Predoiu sustine ca nu exista niciun argument logic prin care sa se faca legatura intre aceste programe. Declaratiile ministrului vin in urma unei vizite la Paris, in cadrul careia Predoiu s-a intalnit cu omologul sau francez, Michelle Alliot-Marie, si cu Gilles Briatta, consilier al premierului francez, pe probleme de Afaceri Europene.
Intrebat daca, in cadrul intalnirilor, a fost evocata problema conexarii MCV la programul de aderare a Romaniei la Spatiu Schengen, Predoiu a raspuns: ” Sigur ca s-a evocat, exclusiv in discutia cu domnul Briatta. Am exprimat pozitia Guvernului roman, in sensul ca nu este acceptabila o conexare a programului Schengen cu Mecanismul de Cooperare si Verificare. Nu exista nici un argument logic pentru conexarea acestor doua programe. Pe de alta parte, cred ca trebuie sa fim extrem de atenti cu privire la aceste remarci care se fac, trebuie sa ne concentram atentia pe argumentele pe care sa le prezentam Comisiei Europene si statelor membre. Cred ca Guvernul roman trebuie sa ia foarte in serios aceasta discuţie si sa actioneze in mod concertat decisiv. Cu astfel de subiecte nimeni nu glumeste.”

Catalin Predoiu considera ca, in prezent, relatia Romaniei cu Franta este una strategica, in care tara noastra are nevoie de determinare pentru a-i da un trend pozitiv. „M-am bucurat ca informarea pe care am facut-o ministrului francez a fost pozitiva, legata de ultimele evolutii in domeniul justitiei in Romania, dupa raportul de tara din luna iulie. Cred ca mesajul pe care l-am primit a fost unul mai mult decat pozitiv, a fost un mesaj de apreciere a acestor eforturi si de incredere in demersurile pe care le facem. Ca o concluzie, cred ca a fost o vizita mai mult decat utila, venita intr-un moment foarte potrivit, moment de echilibru in aceasta  balanta fina a relatiei Franta-Romania”, a declarat ministrul.

Predoiu: Trebuie sa constituim un grup operativ de lucru pe tema minorilor romani de etnie roma

Intrebat despre respectarea drepturilor minorilor romani de origine roma din Franta care vor fi expulzati, conform unui acord adoptat de Parlamentul de la Paris, ministrul Justitiei a precizat ca este preocupat de respectarea drepturilor tuturor cetatenilor romani, indiferent de unde sunt, in limita competentelor sale. „Cred ca prima operatiune pe care trebuie sa o facem in perioada urmatoare ar fi sa operaţionalizam un grup operativ de lucru, pe care il avem intre Franta si Romania pe acest domeniu. Sunt convins ca experienta atat a juristilor francezi, cat si a celor romani, ca si relatia de prietenie strategica dintre Franta si Romania vor face sa nu existe probleme in aplicarea acordului”, a conchis Predoiu.  (D.M.D.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii