Pretul produselor alimentare va creste cu 10% – 25%   octombrie 12th, 2010

foto: topnews.in

Produsele alimentare se vor scumpi in urmatoarele luni cu sume cuprinse intre 10% si 25%, a precizat presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Viorel Matei.

“Preparatele din carne vor fi primele care se vor scumpi, pentru ca pretul ridicat al materiei prime are un impact negativ asupra acestora, urmand laptele si painea”, a afirmat Matei, citat de Mediafax.

Presedintele FNPAR a declarat ca motivele acestei scumpiri sunt legate de faptul ca pretul materiilor prime a crescut 40% pana la 200%, de nivelul TVA si de faptul ca inflatia, anul acesta, a trecut de sapte procente.

Un alt motiv al scumpirii este legat de faptul ca producatorii autohtoni prefera sa exporte anumite produse, cum ar fi graul, care apoi este importat la un pret mai mare.

“Nu este rau ca se exporta. Este un lucru rau ca se importa. Tote statele europene din jurul nostru au gandit, in primul rand, siguranta alimentara a propriilor cetateni. Polonia, Germania, Franta nu au exportat un gram de grau. Din contra, si-au mentinut contingentele lor de grau. Noi, in schimb, am exportat masiv si floarea soarelui si acum industria uleiului nu mai gaseste materie prima”, a mai spus Matei. (17:02)

G.D.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii