Solutiile multinationalelor pentru evitarea platii unor impozite salariale mai mari   octombrie 12th, 2010

(foto: Svilen Milev/ stock.xchng)

Multinationalele si bancile straine, prezente pe plan local, au solutii pentru a evita virarea unor sume mai mari la bugetul de stat, in cazul impunerii sistemului de impozitare progresiv. Apeland la subsidiarele lor din state cu un nivel de taxare mai mic, companiile vor da mult mai putini bani la stat pentru salariile angajatilor.

Singurul efect ar fi scumpirea serviciilor publice ale sta­tului, care va avea un gol de venituri, sustine Ioan Antonescu, fondatorul Marshall Turism. Astfel, potrivit unui calcul publicat in Jurnalul National, la un salariu net de 4.000 de lei, taxele platite la stat ar fi de 3.348 de lei, reprezentand 83,7% din venitul net. In schimb, prin impunerea unor cote diferentiate, la acelasi venit taxele ar fi de 137%.

Antonescu a explicat ca statul ar pierde dublu, intrucat majoritatea firmelor se va incadra cu salariile la cota de impunere 0%-15%, in timp ce bancile si multinationalele, care au angajati mult mai bine platiti ar gasi alternative pentru impozite mai mici.

Partidul Social Democrat a anuntat ca in cazul castigarii alegerilor anticipate ar introduce sistemul de impozitare progresiv. Intr-una dintre variantele analizate veniturile mai mici de 1.000 de lei ar putea fi scutite de impozit, cele cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei ar putea fi impozitate cu 15%, cele intre 2.000 si 4.000 de lei cu 25%, iar cele care depasesc aceasta suma ar vira 35%-40% impozit catre stat.

A.B.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii