Studiu: Pregatirea medicilor nu e directionata spre nevoile pacientilor   octombrie 12th, 2010

Calitatea serviciilor medicale este un subiect tratat sumar in pregatirea viitorilor medici (foto: elearning.unitbv.ro)

Viitorii doctori invata meserie “tocind”, nu stiu ce inseamna munca in echipa, iar invatamintul medical romanesc este bazat mai mult pe normarea cadrelor didactice decat pe nevoile populatiei. Acestea sunt rezultatele unor studii realizate de specialisti ai Bancii Mondiale.

Un document al Ministerului Sanatatii arata faptul ca Romanai are mari probleme in ceea ce priveste pregatirea medicilor specialisti, deoarece cunostintele pe care le dobandesc in scoala sunt foarte sumare la capitolul calitatea serviciilor medicale si impactul asupra pacientilor, relateaza marti Monitorul de Cluj.

La aceasta concluzie au ajuns specialistii straini, reprezentanti ai Bancii Mondiale, care au facut mai multe studii despre sistemul sanitar romanesc. „Desi se poate aprecia ca, cel putin formal, programele din Romania corespund criteriilor UE, cel putin din punctul de vedere al specialitatilor si duratei de pregatire, in mod practic exista serioase probleme legate de continutul acestei formari“, se subliniaza in document.

Invatamantul medical, bazat pe memorare

In Romania, calitatea serviciilor medicale reprezinta un aspect extrem de important pentru pacienti, dar acesta este tratat extrem de sumar in pregatirea viitorilor medici specialisti, ei primind foarte putine informatii la acest capitol. „Sistemul actual de invatamant medical se concentreaza primordial pe capacitatea de memorare, reducand capacitatea de dezvoltare a unor deprinderi de analiza critica ce ar putea duce la formarea unor deprinderi de practica medicala bazata pe evidente. Sistemul de formare actual mai degraba inhiba lucrul in echipa si cooperarea interdisciplinara, cu efect direct in gama limitata de servicii oferite pacientilor si populatiei“, mai subliniaza specialistii straini.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii