SUA: Primul proces civil deschis contra unui detinut de la Guantanamo   octombrie 12th, 2010

picses.eu

Astazi, la New York, a inceput primul proces civil pe teritoriu american impotriva unui fost detinut in inchisoarea de la Guantanamo, informeaza La Vanguardia.

Ahmed Khalfan Ghailani, cetatean tanzanian in varsta de 36 de ani si despre care autoriatile americane cred ca este membru al-Qaida, este acuzat de participare directa in atentatele teroriste contra ambasadelor SUA din Kenya si Tanzania, soldate cu moartea a 224 de persoane, majoritatea acestora fiind africani.

Seful executivului american, care a declarat ca una dintre principalele provocari ale noii administratii va consta in inchiderea lagarului de prizonieri de la Guantanamo, doreste sa aduca pe cei inchisi acolo in fata unor tribunale civile din SUA, considerate mult mai obiective decat cele militare, scrie publicatia.

Totusi, prima zi a procesului poate fi considerata o infrangere pentru Obama, deoarece judecatorul cazului in speta, Lewis Kaplan, nu a permis infatisarea in fata juratilor a unui martor-cheie, Hussein Abee pe numele sau, despre care se spune ca a fost de fata atunci cand acuzatul principal, Ahmed Khalfan Ghailani, a fost torturat de agenti ai CIA intr-o inchisoare secreta. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii