Tot mai multe romance nasc in clinici din strainatate   octombrie 12th, 2010

Romancele prefera maternitatile din strainatate Foto: femei-moderne.ro

Conditiile bune oferite in spitalele din strainatate le conving pe tinerele gravide sa opteze pentru acestea in locul celor romanesti. Cand se gandesc la un asemenea demers, romancele se informeaza mai intai despre aparatura performanta de care dispune unitatea, conditiile de care beneficiaza si grija oferita de cadrele medicale.

Jurnalistii de la Adevarul au stat de vorba cu cateva mama care au nascut in afara tarii si toate au spus cam acelasi lucru: nu au platit nimic pentru analizele din timpul sarcinii si nici pentru nastere, iar in plus au avut parte de cea mai buna ingrijire atat in timpul sarcinii, cat si la nastere si dupa externare. Atentie insa, pentru ca serviciile sa fie gratuite parintii trebuie sa obtina cardul european de sanatate. Acesta are o valabilitate de sase luni cu posibilitate de reinnoire si se eliberează pe baza unei cereri catre Casa de Asigurari de Sanatate.

Radu Dop, fost director general al spitalului privat EuroClinic din Bucuresti, a spus ca gravidele de la noi din tara care aleg o clinica din strainatate pentru a-si aduce copii pe lume cauta normalitatea. “La noi in tara starea generala este de incertitudine a controlului cu privire la sistemul medical, iar aceasta determina nesiguranta, care, la randul ei, generează teama”, a explicat Radu Dop.

Romancele aleg de cele mai multe ori sa nasca in spitale din Spania si Italia, iar cele din vestul tarii merg in Ungaria. Anul trecut, aproximativ 748.000 de bebelusi, adica 11,8% dintre nou-nascutii de pe teritoriul Spaniei, erau romani.

Nasterea copiilor in strainatate se inregistreaza la ambasada sau la consulatul Romaniei printr-o cerere de inscriere a nasterii, care trebuie depusa de ambii parinti daca acestia sunt cetateni romani. Copiii care sunt adusi pe lume in alta tara si au cel putin un parinte cetatean roman, obtin cetatenia romana, dar pot primi, in functie de locul nasterii, si cetatenia statului respectiv. Tot la ambasada trebuie depuse certificatul de nastere emis de autoritatile locale, in care să fie mentionata si constatarea medicala a nasterii, pasaportul parintelui, certificatele de nastere ale parintilor, certificatul de casatorie, permisul de sedere in strainatate si altele. Avocatul Magdalena Popeanga a declarat ca “si in situatia in care nasterea a fost inregistrata si a fost emis un certificat de nastere strain, actul de nastere trebuie sa fie inscris in registrele de stare civila romana. V.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii