Un tablou al lui Michelangelo, in valoare de 300 de milioane de dolari, ascuns sub canapea   octombrie 12th, 2010


O pictura aflata de generatii intregi in posesia unei familii new-yorkeze  s-ar putea dovedi a fi descoperirea secolului in materie de arta. Un expert italian sustine ca tabloul depozitat sub canapeaua familiei Kober este opera maestrului renascentist Michelangelo, scrie telegraph.co.uk.

Tabloul, care ar putea valora 300 de milioane de dolari, ii infatiseaza pe Iisus Hristos si pe Fecioara Maria. In urma cu 27 de ani o minge de tenis a doborat pictura de pe peretii casei Kober si de atunci tabloul a fost depozitat sub canapea.

In 2003, Martin Kober a hotarat sa investigheze originile picturii si a apelat intr-un final la istoricul italian Antonio Forcellino, care e astazi convins ca lucrarea este o versiune pictata a celebrei sculpturi Pieta aflata in bazilica Sfantul Petru din Roma.

In cartea sa “The lost Pieta”, Forcellino scrie: “M-am gandit ca e vorba de o copie.  Dar in realitate tabloul era mai frumos decat ce exista in Roma si Florenta.”

Potrivit istoricului, anumite portiuni din tablou sunt nefinisate, ceea ce ar dovedi ca  nu poate fi vorba de o copie: “Cei care comandau tablouri in timpul Renasterii n-ar fi platit niciodata pentru un tablou nefinisat.”

Mai mult, potrivit lui Forcellino, o scrisoare pastrata la biblioteca din Vatican demonstreaza ca pictura a fost realizata de Michelangelo pentru prietena sa Vittoria Colonna in jurul anului 1545, la aproape 50 de ani de cand artistul sculptase Pieta.

Tabloul a intrat mai tarziu in posesia unei baronese germane care l-a lasat mostenire unei femei de la curte, cumnata strabunicului lui Martin Kober. Pictura a ajuns in America in 1883.

Familia Kober  a plasat tabloul intr-un seif, dar  mai multe expertize urmeaza sa fie efectuate pentru a se determina daca pictura este, intr-adevar, opera lui Mchelangelo.

Ana Soviany

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii