Dezastru ecologic in Ungaria: Au fost gasite alte trei substante periculoase   octombrie 13th, 2010

Greenpeace acuza guvernul ungar ca nu a dat publicitatii rezultatele testelor de mediu (Foto: jurnalul.ro)

Analizele recente ale cercetatorilor austrieci au scos la iveala cel putin trei substante poluante in zona din Ungaria afectata de deversarea de noroi rosu, care ar putea avea repercusiuni la nivel ecologic, spun membrii organizatiei Greenpeace, potrivit GreenReport.

Pe langa continutul mare de arsenic, niveluri superioare normalului de antimoniu, nichel si cadmiu au fost gasite in mostre luate din noroiul rosu deversat in orasul Ajka si imprejurimi. De asemenea, rezultatele testelor efectuate de Autoritatea vieneza de mediu au aratat ca nivelul de antimoniu, substanta potential canceroasa, este de trei ori mai mare decat nivelul permis, sustine organizatia.

Nichelul este un alergen si cadmiul poate cauza probleme in solul tratat cu ingrasaminte chimice si are efecte negative, de asemenea, asupra sistemelor reproductiv si nervos, potrivit raportului.

Poluarea cu arsenic din zona este cea mai grava problema, concentratia fiind dubla fata de cifrele normale, motiv pentru care organzatia Greenpeace a criticat Guvernul ungar pentru ca nu a dat publicitatii rezultatele niciunui test de mediu, dupa deversarea de reziduuri chimice dintr-un rezervor spart, lunea trecuta.

Autoritatea ungara in domeniul sanatatii si Academia ungara de Stiinte (ANTSZ) au raspuns ca metodele lor sunt testate, iar masuratorile lor corecte.

Uniunea Europeana s-a angajat sa trimita sase experti pentru a verifica nivelul de poluare a aerului si apei, iar trei dintre acestia au sosit deja si au inceput lucrul in zona.

In ceea ce priveste Romania, chiar daca substantele poluante au ajuns in apele Dunarii, ministrul roman al Mediului, Laszlo Tokes, spune ca tara noastra nu este in pericol.

Reamintim ca la 4 octombrie, un rezervor de stocare a reziduurilor chimice, apartinand unei fabrici de prelucrare a aluminiului s-a spart, cauzand scurgerea a peste un milion de metri cubi de deseuri. Bilantul accidentului ecologic a ajuns la opt morti si peste 150 de raniti, pana in acest moment. Ultimul cadavru a fost gasit in apropierea orasului Devecser.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii