Germania, cel mai important partener comercial al Romaniei   octombrie 13th, 2010

Recenta vizita a cancelarului Angela Merkel a evidentiat faptul ca Germania este unul dintre cei mai mari investitori in economia romaneasca si primul partener comercial al tarii noastre.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), schimburile comerciale dintre Romania si Germania erau, la sfarsitul lui februarie 2010, de 1,94 mld. euro, in crestere cu 10,64 % fata de perioada similara a anului trecut.

In plus, aproape toate modelele de BMW, Audi, Mercedes sau Volkswagen au volane, cablaje, componente de motor, sisteme de incalzire si aer conditionat, lampi pentru faruri sau anvelope fabricate in Romania. Fabricantul de componente Draxlmaier, de exemplu, detine patru fabrici cu peste 15.000 de angajati la Hunedoara, Pitesti, Satu-Mare si Timisoara.

Industria si energia sunt principalele sectoare catre care se indreapta investitiile germanilor din Romania. Afaceristii nemti mizeaza pe forta de munca bine instruita si ieftina din domeniul productiei, spre deosebire de cea din alte state, care s-a orientat preponderent spre sectoarele financiar-bancar.

Un exemplu in acest sens este E.ON, care a cumparat in perioada privatizarilor filiala de distributie Electrica Moldova si alimenteaza cu gaze naturale jumatatea de nord a tarii, dupa preluarea Distrigaz Nord. Totodata, dezvolta trei parcuri eoliene in valoare de 200 de milioane de euro in zona Vasluiului. RWE, celalalt gigant energetic german, este partener al statului la realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, cu o cota de 9,15% din investitia de patru mld. euro.

Aflati mai multe in Jurnalul National.

D. B.

8:47

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii