La Hanoi a avut loc prima reuniune a ministrilor Apararii din SUA si Asia-Pacific   octombrie 13th, 2010

infonews.ro

Prima reuniune de la Hanoi, capitala Vietnamului, a ministrilor Apararii din SUA si Asia-Pacific, este considerata foarte importanta, axandu-se pe problemele de securitate dificile din regiune, cum sunt peninsula coreeana sau Marea Chinei de Sud, relateaza Romania libera. Atat China, cat si SUA s-au aratat dispuse spre cooperare si spre rezolvarea pe cale pasnica a disputelor teritoriale. Totusi, pretentiile teritoriale ale Chinei au imprimat o atmosfera tensionata reuniunii.

Intrunirea de la Hanoi s-a deschis cu declaratiile Chinei, care a asigurat ca nu ameninta pe nimeni si doreste cooperare regionala. A venit apoi raspunsul secretarului american al Apararii, Robert Gates: „Disputele privind revendicari teritoriale si utilizarea adecvata a spatiului maritim par sa puna din ce in ce mai mult in pericol stabilitatea si prosperitatea regiunii”. Fara a mentiona Beijingul, Gates a solicitat ca diferendele teritoriale sa fie rezolvate pasnic, prin intermediul proceselor diplomatice si de cooperare, cu respectarea dreptului international. El a facut apel la „abandonarea schemelor gandirii din perioada razboiului rece privind strategia de aparare a Statelor Unite si arhitectura securitatii in Asia, un mod de gandire ce nu reflecta sfidarile colosale din ultimii ani”. SUA sustine o reglementare multilaterala a conflictelor teritoriale in Pacific, in consens cu ASEAN (Association of South-East Asian Nations – Asociatia Tarilor din Asia de Sud-Est).

Diferendele Chinei cu rivalii ei

In ceea ce priveste suveranitatea asupra arhipelagurilor din Marea Chinei de Sud, in special Spratleys si Paracelsus, China prefera reglarea unor astfel de probleme in mod bilateral, opunandu‑se „internationalizarii”. Ea denunta prezenta marinei americane in Marea Chinei de Sud. Gates a reafirmat insa ca marina americana isi va mentine prezenta in aceste ape, pe care Washingtonul le considera internationale. Autoritatile chineze abia ies dintr-o grava criza diplomatica cu Japonia, declansata la inceputul lunii septembrie, dupa ce capitanul unui pescador chinez a fost arestat de catre autoritatile nipone in apropierea unor insule contestate. In ianuarie, Beijingul a suspendat relatiile militare cu Washingtonul dupa anuntarea vanzarii de armament american Taiwanului, iar in vara China a criticat vehement exercitiile militare organizate de SUA cu aliatul sud-coreean in Marea Galbena, intr-un context tensionat cu Coreea de Nord, pe care Beijingul continua sa o sustina.

In ciuda ambitiilor teritoriale ale Chinei in fata Japoniei si a SUA, ministrul chinez al Apararii a avut, la Hanoi, intrevederi cu omologii american si nipon, redeschizand pagina relatiilor militare directe pentru a atenua diferendele cu rivalii sai. In cadrul intrevederii cu omologul sau chinez, Gates a fost invitat oficial la Beijing. De asemenea, ministrul nipon al Apararii a apreciat ca activitatile navale chineze in regiune maresc probabilitatea unor incidente serioase, iar Tokio si Washingtonul vor trebui sa adopte o viziune comuna „privind modul de gestionare a acestui gen de evenimente”. Situatia din regiune a dus la o apropiere intre SUA si Vietnam, Hanoiul precizand ca este ingrijorat de intensificarea pretentiilor maritime chineze, iar Washingtonul de interferenta Beijingului in libertatea navigatiei. Dupa cum arata analistii, „din aceasta cauza, interesele strategice ale Vietnamului si ale SUA sunt convergente”.
(I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii