REVISTA PRESEI ECONOMICE: Cum a facut Merkel ordine in politica economica a Romaniei   octombrie 13th, 2010

Vizita facuta ieri la Bucuresti de catre Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, are ecouri puternice in presa de astazi, mesajele dure transmise la intalnirea dintre oficiali vizand in special coruptia la nivel inalt, dar si vechea problema a restituirii datoriilor catre firme.

Ziarul Financiar remarca faptul ca Merkel a renuntat la ceremonia obisnuita vizitelor oficiale, cerand raspicat guvernului sa-si plateasca datoriile catre firmele germane si sa grabeasca retrocedarea proprietatilor germanilor. La randul sau, premierul Emil Boc s-a vazut nevoit sa promita ca datoriile statului catre firme vor fi platite, ca investitorii vor fi sprijiniti prin mentinerea cotei de 16%, neimpozitarea profitului reinvestit si promovarea unei noi legi a parteneriatului public-privat.

Financiarul scrie ca Angela Merkel l-a ingalbenit, la propriu, pe Emil Boc, reprosandu-i lipsa de transparenta in acordarea contractelor publice, adesea atribuite pe criterii politice. Una dintre putinele vesti bune venite de la intalnirea de ieri este aceea ca Germania va liberaliza piata muncii pentru lucratorii sezonieri incepand cu 1 ianuarie 2011.

Nici coruptia din consulate nu a scapat neobservata de catre Cancelarul german, neregulile remarcate la acordarea vizelor romanesti pentru cetatenii din Moldova, Ucraina si Serbia, reprezentand principala problema, scrie Adevarul.

Tot in contextul vizitei de ieri, unele surse din Ministerul Economiei au vorbit si despre o posibila investitie a unui furnizor de componente pentru BMW intr-o fabrica din Romania. (07:47)

I.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii