Romania a eliberat 16.000 de permise de mic trafic pentru moldoveni   octombrie 13th, 2010

Foto: basarabeni.ro

Romania a eliberat 16.688 de permise de mic trafic pentru cetatenii din Republica  Moldova pana in octombrie, relateaza Newsin. In total, au fost depuse 19.736 de cereri la Ambasada de la Chisinau si la consulatele de la Cahul si Balti, in conditiile in care de aceste permise pot beneficia un milion de persoane.
Cele mai multe cereri au fost preluate de Ambasada Romaniei la Chisinau, unde, in perioada 1 martie – 8 octombrie, au fost inregistrate 15.425 de cereri de permise de mic trafic de frontiera. Consulatele de la Balti si Cahul au preluat in perioada 12 iulie – 8 octombrie 4.311 cereri.

Acordul privind micul trafic de frontiera incheiat intre Guvernul Republicii Moldova si cel al Romaniei a intrat in vigoare la 26 februarie. Acesta permite rezidentilor din ambele tari care au domiciliul in localitati aflate la maximum 50 de kilometri de frontiera comuna sa circule in perimetrul similar din tara vecina, pe baza unui permis de mic trafic de frontiera si a pasaportului valabil.

Permisele de mic trafic se emit gratuit pana la aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, planificata pentru martie 2011, si se elibereaza in 60 de zile de la depunerea cererii. Valabilitatea primului permis de mic trafic este de doi ani, iar cel de-al doilea poate avea o valabilitate de cinci ani, daca nu s-au incalcat prevederile Acordului.

Pentru a solicita un astfel de permis, o persoana trebuie sa faca dovada ca locuieste legal, de cel putin un an, in zona de frontiera. In unele cazuri, localitatile aflate la frontiera nu se incadreaza in cei 30 de km prevazuti de legislatia UE. In acest caz, zona de aplicare a Acordului se extinde la 50 de km.  (D.M.D.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii