Reumaticii care nu fac tratament isi risca viata   octombrie 13th, 2010

Foto: remedii.net

Din cei 200.000 de romani care sufera de poliartrita reumatoida, doar cateva zeci de mii primesc tratament adecvat. Medicii spun ca boala netratata scade durata de viata cu 5-10 ani, scrie Evenimentul Zilei.

Directorul Centrului de Reumatologie din Bucuresti, Catalin Codreanu, a declarat pentru Evenimentul Zilei ca aproape 30% din populatia Europei sufera de boli reumatice si 50% au dureri musculo-scheletale. “In Romania insa nici macar nu sunt diagnosticati si inregistrati toti bolnavii, ei neavand parte de un tratament corespunzator care sa le asigure un nivel de trai cat mai aproape de normal”, a precizat Catalin Codreanu.

Problema a fost pusa in discutie, marti, cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei, cand s-au sarbatorit si 50 de ani de activitate a centrului din capitala. Potrivit medicilor, doar 10% din cei peste 200.000 de romani care au reumatism sunt inregistrati si tratati. In plus, o treime dintre bolnavii cu probleme musculo-scheletice nu cer ajutor de la medic desi au dureri zilnice. Cei care nu merg la specialist risca, pe langa scaderea duratei de viată cu 5-10 ani, pierderea locului de munca. Statisticile arata ca in primii zece ani de la debut, poliartrita duce la pierderea slujbei in cazul a 60% dintre bolnavi.

Principalele simptome ale bolii sunt durere in articulatii si deformarea si reducerea mobilitatii acestora. Toate duc, in timp, la pierderea functionalitatii normale a membrelor din cauza ca sistemul osos si cartilajele se distrug. V.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii