Alegerile preliminare – o optiune care va costa scump PSD   octombrie 17th, 2010

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Congresul PSD a stabilit, in premiera, ca presedintele partidului si candidatul prezidential vor fi alesi, de acum, prin votul membrilor si chiar al simpatizantilor de partid. O idee a lui Geoana aparent foarte democratica, sa recunoastem, dar paguboasa la extrem, si care ar putea costa PSD scump, si la propriu si la figurat. Asa cum s-a mai intamplat, in trecut.

Acum cateva zile, Ilie Sarbu avertiza public, intr-un interviu dat Mediafax, ca alegerile pe baza votului tuturor membrilor nu sunt o solutie buna pentru PSD: “Daca lucrurile s-ar desfasura cum am vazut in alte tari, ar fi benefica. In acest moment, personal, din punctul meu de vedere, nu cred ca este benefica, in sensul ca noi stim cum se fac aceste alegeri la nivelul de baza. S-ar produce o impartire in grupuri si s-ar repeta ce am vazut la ultimul congres, dar la nivelul din teritoriu, unii cu unul, altii cu altul si nu ar putea nimeni miza pe faptul ca va castiga”. Sarbu stia ce spune, pentru ca traise pe viu experienta aiuritoare a alegerilor preliminare din 2004. Sa reamintim pe scurt, ce s-a intamplat atunci, dupa decizia brusca a lui Nastase ca listele parlamentare sa fie realizate pe baza votului tuturor membrilor PSD.

In primul rand, organizarea scrutinului a durat saptamani bune si a costat sume impresionante. Pentru asemenea alegeri, e necesara crearea unor sectii de vot in fiecare organizatie din tara a partidului, inclusiv la nivel comunal, si dotarea acestora cu logistica necesara centralizarii voturilor. Pentru a putea vota, in septembrie 2004, pesedistii au fost nevoiti sa utilizeze nu buletine tiparite, ci taste de computer prelucrate special, astfel incat sa nu ramana utilizabile decat butoanele cu cifre. Fiecare calculator a trebuit legat intr-o retea, votul fiind transmis instantaneu la serverul central care primea datele la nivel national, astfel incat la un sfert de ora dupa incheierea votului sa se cunoasca, teoretic, la Bucuresti componenta finala a listelor parlamentare a PSD.

O procedura greoaie, care a incurcat zdravan membrii PSD de rand, majoritatea pensionari fara know-how digital, ca sa zicem asa. S-a stabilit, de asemenea, o campanie electorala de 18 zile pentru competitori, care a impus costuri suplimentare pentru acestia. Ziua alegerilor, 5 septembrie, a fost o bulibaseala generala, cu servere si computere defecte, cu vot la vedere in locul celui secret, cu imixtiuni grosolane ale liderilor locali in operatiunea de votare samd. Batranii din satele patriei a trebuit sa invete rapid cum se da dublu-click pe poza candidatului preferat, apoi “save” si tot asa, desi unii vedeau un computer pentru prima data. In unele judete, pe la miezul noptii, cand se verifica, pentru ultima oara inaintea alegerilor, functionarea calculatorelor si a sistemului de vot, au cazut retelele, serverele, s-au oprit computerele (inchiriate) si s-a intrat in obisnuita panica, aoleu, ce ne facem? Singurul care nu a avut belele a fost Nastase, al carui computer fusese verificat, personal, de Dan Nica, seful operatiunii.

Pe de alta parte, actualul lider al PSD, Victor Ponta, a criticat foarte aspru alegerile respective, pentru ca organizatia de tineret era profund dezavantajata de sistem, neavand bani si posibilitati de a-si face campanie pentru a obtine locuri pe liste. Ulterior, dupa toata agitatia, care s-a intins pe vreo doua luni si jumatate, Nastase a anuntat, sec, ca rezultatul alegerilor este doar orientativ, astfel ca s-a ales praful, iar listele au fost facute tot de la centru, spre turbarea pesedistilor din toata tara. In plus, adversarii politici au primit gratuit munitie anti-PSD, luand zdravan in bascalie esecul alegerilor preliminare.

Fostul presedinte executiv al PSD din acea perioada, Octav Cozmanca, e si el de parere ca alegerile preliminare sunt o eroare: “Noi am avut in 2004 un coeficient de reusita in organizarea acelor alegeri de cca. 40%, maxim 50%, si asta in conditiile in care eram la putere, aveam posibilitati mult mai mari, iar partidul era mult mai bine organizat decat e astazi. Si totusi, am avut multa bataie de cap, imi amintesc ca multi isi blestemau zilele, iar in final, cum se stie, s-a ales praful de tot. Organizarea unui asemenea scrutin costa cateva milioane bune de euro si nu va fi niciodata considerat un instrument infailibil in ce priveste corectitudinea votului. Romania nu e o tara in care sa se poata introduce un asemenea sistem, din pacate. In plus, asemenea alegeri vor trebui precedate de un recensamant foarte serios al membrilor, dar si al simpatizantilor de partid, pentru ca am inteles ca si acestia vor avea drept de vot. Una peste alta, cred ca PSD a facut o grava eroare, la acest congres” mai spune Cozmanca, pentru Inpolitics.

O alta problema majora ridicata de deciziile congresului este aceea ca PSD ar putea fi obligat ca, pana la alegerile prezidentiale, sa aiba nu unul, ci doua randuri de alegeri preliminare, ceea ce ar dubla costurile de organizare. Asta, pentru ca desemnarea unui candidat prezidential la congresul din 2014, care va alege si presedintele, ar putea fi, teoretic, riscanta, daca pesedistii aleg un candidat cu o notorietate insuficienta, pentru ca nu ar mai exista timpul fizic necesar pregatirii acestuia. Ba ar putea fi chiar trei randuri de alegeri preliminare, daca Traian Basescu va fi suspendat inainte de finalul mandatului, iar PSD va trebui sa desemneze un candidat pentru alegerile anticipate care se fac pentru restul de mandat. Si tot de alegeri interne plus congres va fi nevoie si in cazul in care se va dori demiterea presedintelui in exercitiu, posibila pana acum doar prin simpla convocare a congresului.

Vasile Dancu, fostul strateg al PSD, avertiza inca de acum cateva luni ca PSD ar trebui sa aiba deja conturat un candidat prezidential pentru 2014, daca vrea sa aiba sanse reale. Noul statut elimina, de asemenea, posibilitatea desemnarii drept candidat a unei personalitati independente, competitia fiind rezervata strict membrilor de partid cu minim 3 luni vechime. In plus, nu e clar ce se va intampla daca PSD va ataca alegerile prezidentiale intr-o coalitie pre-electorala, ceea ce inseamna ca un candidat nu trebuie doar ales de membrii sai, ci si acceptat, ulterior, de partenerii politici.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii